Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Wielkanocny niezbędnik

Ocena:

Autor: GraSmaków.pl

Data publikacji: 2010-03-26

Kategoria: Wielkanoc



Pisanka, fot. Sunshine

 

   Wielkanoc to dla chrześcijan najważniejsze święto w roku. Upamiętnia śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa. Nazwa nawiązuje do wielkiego cudu zmartwychwstania, który nastąpił nocą. Czas Wielkanocy wypada na wiosnę, dlatego też nadając im nowe znaczenie wiele obrzędów przejęto z dawnych wierzeń i zwyczajów związanych ze świętowaniem nadejścia wiosny.

 

   Jest to święto ruchome. Wg religii katolickiej obchodzi się je w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca. Wypada pomiędzy 22 marca, a 25 kwietnia. Chrześcijanie różnych wyznań obchodzą Wielkanoc zazwyczaj w różnym czasie. Prawosławne święta Wielkanocne najczęściej przypadają w terminie późniejszym, niż katolickie i protestanckie.


Najważniejsze dni związane z Wielkanocą:

 

Niedziela palmowa – to ostatnia niedziela przed Wielkanocą, pierwszy dzień Wielkiego tygodnia, czyli okresu upamiętniającego ukrzyżowanie i śmierć Chrystusa. W tym dniu święci się palmy, na pamiątkę gałęzi palmowych, które lud rzucał przed Jezusem witając go w Jerozolimie. Palma dzięki swym zielonym liściom jest znakiem zmartwychwstania i odradzającego się życia. Pozostaje w domach przez cały rok.

 

Wielki Czwartek – w tym dniu wspominana jest Ostatnia Wieczerza, podczas której Jezus umył nogi Apostołom. Dzień ten również upamiętnia moment przeistoczenia chleba i wina w Ciało i Krew Chrystusa.

 

Wielki Piątek - to dzień żałoby i ścisłego postu. Obchodzony jest na pamiątkę śmierci i pogrzebu Chrystusa.

 

Wielka Sobota - to dzień obchodów Wigilii Paschalnej - czas modlitw, skupienia i czuwania przy Grobie Pańskim oraz odwiedzin grobów zmarłych i święcenia pokarmów. 

 

Wielka Niedziela (Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego) – pierwszy dzień świąt i jednocześnie ostatni dzień Triduum Paschalnego. Rozpoczyna się uroczystą mszą z procesją zwaną rezurekcją (od łacińskiego słowa oznaczającego zmartwychwstanie). Po mszy wszyscy udają się do domów na świąteczne śniadanie. 

 

Poniedziałek Wielkanocny - to drugi dzień świąt Wielkanocy.

 

Z Wielkanocą wiąże się wiele tradycji - od święcenia pokarmu, poprzez dzielenie się jajkiem, aż do lanego poniedziałku.



1. Święconka


Przygotowywana jest w ozdobionych koszyczkach (najczęściej zielonymi już o tej porze roku gałązkami bukszpanu lub barwinka). Koniecznie muszą się w niej znaleźć:

Baranek (z cukru, z masła lub z ciasta)z chorągiewką, która podkreśla, że jest to symbol ofiary Chrystusa

 

Jajka - symbol życia, płodności, miłości i siły (zazwyczaj w postaci pisanek)

 

Kiełbasa - dawniej była rarytasem, więc jest to znak wyjątkowości wielkanocnego śniadania;

 

Sól i chrzan - przyprawy poprawiające smak potraw, sól chroni przed zepsuciem, chrzan to symbol wszelkiej siły fizyczne i duchowej

 

Chleb - najważniejszy pokarm człowieka, symbol Ciała Chrystusa

 

Ciasto - symbol doskonałości i umiejętności.



2. Stół wielkanocny

Koszyk wielkanocny, fot. Sunshine
Na stole wielkanocnym oprócz tradycyjnych potraw stawiany jest koszyk ze święconką. Baranek często jest z koszyczka wyjmowany i ustawiany obok w naczyniu z owsem. Owies sieje się w niedzielę palmową – dzięki temu w dni świąteczne jest już zielony i może posłużyć jako dekoracja stołu. Obok koszyczka położyć można również pisanki, które się do niego nie zmieściły. Oprócz święconki ozdobą są bukiety z bazi i pierwszych wiosennych kwiatów.

 

 

3. Tradycje


Świąteczne porządki choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy też są elementem tradycji. Symbolizują usuwanie śladów zimy oraz wszelkiego zła z naszych domów.

Najważniejszy symbol Wielkanocy to jajko uważane od dawien dawna za symbol życia, źródło i początek wszystkiego. W jajku kumulują się siły życiowe i tajemnice odradzającej się przyrody. Malowane jajka, czyli dzisiejsze pisanki powstały gdyż wierzono, że jajka ozdobione mają większą moc. Ofiarowywane na Wielkanoc chronią przed złem, zapewniają zdrowie i pomyślność. Jajka można farbować gotując je w odwarach roślinnych (np. cebuli, kory, malwy, żyta). Ozdabia się je wzorami wykonanymi igłą maczaną w roztopionym wosku.

Zajączek – poprzez swoją żywotność i ruchliwość kojarzony jest z płodnością, witalnością i odradzaniem się przyrody. Do polskich symboli wielkanocnych dołączył jako jeden z ostatnich.

Dzielenie się jajkiem pochodzącym ze święconki to typowo polski zwyczaj połączony ze składaniem życzeń. Jest to znak pojednania, miłości i życzliwości od którego zaczyna się świąteczne śnadanie.


Śmigus-dyngus to zabawa, którą każdy doskonale zna. Wielkanocny poniedziałek zwany jest lanym, gdyż woda leje się wtedy od rana do nocy. W tym dniu szczególnie ważne jest aby oblane zostały panny – zwiększa to bowiem szanse na szybkie zamążpójście.

 

 

4. Potrawy wielkanocne


Śniadanie Wielkanocne: Podstawa to oczywiście gotowane jajka, którymi dzielimy się na początku. Właściwe śniadanie zaczynamy od świątecznego białego barszczu (w niektórych regionach Polski jest to żurek) podawanego z połówką ugotowanego na twardo jajka oraz kawałkiem białej gotowanej kiełbasy. Następnie każdy z domowników może spróbować chociaż odrobinę każdego produktu, który znalazł się w koszyczku. Prawdziwą furorę może tego dnia zrobić własnoręcznie upieczony chleb – ma wspaniały smak i dłużej pozostaje świeży.

Przekąski: Wśród sałatek, surówek i wielu innych wiosennych pyszności nie może zabraknąć pasztetu i przygotowanych na różne sposoby jajek – np. jajek nadziewanych.

Dania główne: Królują tu specjały, które można nadziać jajem oraz nadziewany na różne sposoby drób.

Słodkości: Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z mazurkami i świątecznymi babami. Podstawą mazurka jest kruche ciasto oraz duża ilość bakalii. Baby wielkanocne to ciasto drożdżowe w specjalnej formie przyozdobione lukrem.

 

 

Jedzenie jest przyjemne, jednak pamiętajmy, żeby świąteczny czas urozmaicać spacerami – wiosenna pogoda zazwyczaj bardzo temu sprzyja. Dodatkowo pomoże to spalić trochę kalorii i poprawić trawienie. Wesołych Świąt!

 

 


Twój komentarz


Jak zamieścić artykuł?

Chcesz umieścić swój artykuł na naszej stronie?
Napisz do nas na adres artykuly@grasmakow.pl.

Wyszukaj w artykułach

Polecane przepisy

Mazurek z polewą karmelową

Dodane przez: Sunshine
Czas: 30-45 min.

Smażone jaskółcze gniazda

Dodane przez: Ptaszyna
Czas: 45-60 min.

Chleb Marysi pełnoziarnisty

Dodane przez: Sunshine
Czas: 15-30 min.

Pasztet mięsny

Dodane przez: Ptaszyna
Czas: 45-60 min.