Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Zioła - klucz do głębi smaku

Ocena:

Autor: Sunshine

Data publikacji: 2009-08-03

Kategoria: Przyprawy



Przyprawy od dawien dawna dodawane były do potraw nadając im odpowiednie walory smakowe. Wiele z nich przygotowywanych jest na bazie ziół, które mają tę zaletę, że można je dodać niemal do wszystkiego. Odpowiednio dobrane wzbogacają między innymi smak mięsa, ryb, ryżu, a nawet deserów. Lista potraw jest tutaj bardzo długa, więć i pole do kulinarnych eksperymentów szerokie. Chcąc dodawać zioła do dań warto co nieco wiedzieć na temat ich zalet i działania.

Zioła posiadają nie tylko walory smakowe, ale także dzięki zawartym w nich między innymi olejkach eterycznych czy flawonoidach często mają działanie lecznicze. Zawierają również cenne witaminy i minerały (magnez, wapno, żelazo) oraz pozytywnie wpływają na nasz metabolizm. Dzięki tym oraz wielu innym jeszcze zaletom ziół rozwinęła się i nadal rozwija jedna z najstarszych gałęzi medycyny - fitoterapia, czyli ziołolecznictwo, które polega na poznawaniu właściwości roślin leczniczych i stosowaniu ich w różnych schorzeniach. Warto mieć więc na uwadze możliwość wzbogacania dań ziołami, również dlatego, że nie grożą nam w tym wypadku żadne dodatkowe kalorie..


Pochodzenie i charakterystyka ziół


Bazylia i oregano, fot. Sunshine
Bazylia – pochodzi z Azji. Jest to roślina jednoroczna, którą z powodzeniem można uprawiać w doniczce. Bazylia jest najczęściej stosowana w kuchni włoskiej. Doskonale smakuje w połączeniu z oliwą z oliwek, czosnkiem oraz cytryną. Można ją także dodawać do świeżych warzyw, ryb, sera oraz mięsa zarówno surowego jak i pieczonego. Z bazylii wykonuje się też pesto, czyli zmiksowaną bazylię z oliwą z oliwek, które dodaje się najczęściej do makaronów. Bazylia wchodzi w skład ziół prowansalskich.

Tymianek – pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Należy do roślin tzw. trwałych. Dobrze komponuje się z dziczyzną, rybami, cielęciną, wołowiną, bigosem oraz serem. W odróżnieniu od bazylii tymianek należy poddać podgrzaniu, aby uwolnić jego aromat. Tymianek posiada właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, ma równiez działanie antyseptyczne.

Majeranek – pochodzi z obszarów Libii, Egiptu, Półwyspu Arabskiego oraz Indii. Najwięcej smakoszy majeranku zamieszkuje Niemcy, Czechy, Azję oraz Amerykę Południową. Głównym składnikiem majeranku jest olejek lotny, zawiera on również flawonoidy, sole mineralne oraz witaminę C. Majeranek wykorzystywany jest przy wyrobie wędlin, a dzięki intensywnemu aromatowi świetnie podkreśla smak baraniny, wszelkich pieczeni, grochówki, żurku oraz dań z warzyw. Zioło to znajduje także zastosowanie w przypadku gdy chcemy poprawić trawienie i apetyt. W postaci naparu pomaga przy kolce jelitowej, przeziębieniu i nieżytach dróg oddechowych.
Oregano, fot. Sunshine
Oregano – występuje w Europie i Azji zachodniej. Jest rośliną wieloletnią, stosuje się ją jako przyprawę w kuchni wielu narodów. Najlepiej podkreśla smak pizzy, sałatek, mięsa, owoców morza oraz serów. Używane jest do przyprawiania niektórych rodzajów wódek, wina wermut i likierów. Oregano stosowane jest intensywnie w kuchni włoskiej, meksykańskiej i hiszpańskiej. Roślina ta wykazuje silne działanie wykrztuśne, dezynfekujące, przeciwbiegunkowe i moczopędne. Olejek tymolowy zawarty w oregano stosuje się zewnętrznie do płukania gardła, kąpieli oraz różnego rodzaju trudno gojących się ran. Oregano wchodzi w skład ziół prowansalskich.

Rozmaryn – pochodzi z rejonów Morza Śródziemnomorskiego. Jest rośliną wieloletnią. Służy jako dodatek do ryb, pieczeni, warzyw, niektórych sosów oraz zup. Bardzo często stosowany jest w kuchni francuskiej. Olejek rozmarynowa jest szeroko stosowany w kosmetyce jako dodatek zapachowy do mydła, kremów, płynów, perfum oraz wód toaletowych. Roślina ta posiada właściwości ściągające, odżywcze oraz napotne. Wchodzi w skład ziół prowansalskich.

Estragon
– pochodzi z azjatyckich terenów byłego Związku Radzieckiego, przede wszystkich z terenów okalających rzeki syberyjskie. W stanie dzikim występuje także w Ameryce Północnej (między Alaską a Teksasem). Świetnie podkreśla smak ryb, indyka, surówek, gotowanych warzyw - szczególnie cukinii i pora - oraz sosów. Roślina ta zawiera między innymi olejki lotne, związki goryczkowe, flawonoidy i pochodne kumaryny. Estragon ma właściwości poprawiające trawienie i apetyt. Zalecany jest przy schorzeniach reumatycznych oraz artretyzmie.


Pamiętajmy, że zioła są bardzo delikatne, a poddane obróbce termicznej lub narażone na ciepło tracą swoje cenne właściwości i aromat. Dlatego jeżeli tylko jest to możliwe zioła należy dodawać na samym końcu gotowania lub też dodawać je tuż przed podaniem.


Twój komentarz


Jak zamieścić artykuł?

Chcesz umieścić swój artykuł na naszej stronie?
Napisz do nas na adres artykuly@grasmakow.pl.

Wyszukaj w artykułach

Polecane przepisy

Sos pomidorowy z soją

Dodane przez: Sunshine
Czas: 30-45 min.

Pieczony dorsz w sosie pomidorowym

Dodane przez: Sunshine
Czas: 45-60 min.

Pieczone warzywa w formie Ratatouille

Dodane przez: Sunshine
Czas: 30-45 min.

Sałatka z mozzarellą

Dodane przez: Sunshine
Czas: do 15 min.