Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Jak przygotować sushi? Ekspresowa nauka rolowania

Ocena:

Autor: GraSmaków.pl

Data publikacji: 2009-09-30

Kategoria: Kasza, Ryż, Makaron



Instrukcja – jak przygotować sushi


Składniki:Sushi, fot. Zygi

  • Surowa ryba (może być wędzona) lub krewetki czy paluszki krabowe
  • Ryż do sushi, kleisty
  • Ocet ryżowy
  • Sos sojowy
  • Prasowane algi - nori
  • Dodatki: papryka, ogórek, awokado, serek śmietankowy
  • Wasabi - ostry sos chrzanowy
  • Marynowany imbir

Konieczna jest również mata bambusowa do rolowania.


I Przygotowanie ryżu

Ryż gotujemy godzinę wcześniej przed podaniem dania. Należy go opłukać i odsączyć. Dokładnie odsączony ryż należy zalać wodą (w proporcjach wg instrukcji na opakowaniu lub 1 szklanka ryżu na 1,2 szklanki wody). Ryż zagotować do wrzenia i zostawić małym ogniu jeszcze 10 min.

II Przygotowania sosu do ryżu
Czekając aż ryż się ugotuje należy przyrządzić sos do ryżu. Na 500g ryżu należy 7 łyżek octu ryżowego zamieszać z 1 łyżką sosu sojowego i 3 łyżkami cukru. Nieco ostudzony ryż zalać sosem i wymieszać.

III Rolowanie sushi

1. Ułożyć prasowane algi (nori) na macie bambusowej.

Sprasowane algi, fot. Ola

2. Rozsmarować na liściu z alg warstwę przyrządzonego wcześniej ryżu (około 1 cm).

Ryż na sprasowanych algach, fot. Ola

3. Nałożyć cienką warstwę serka śmietankowego.

Ryż z dodatkami, fot. Ola

4. Dodać pokrojone w paski rybę oraz dodatki.

Ryż z serkiem i dodatkami, fot. Ola

5. Zawinąć składniki w taki sposób, aby listki nori zamknęły ryż ze składnikami w środku rulonu. Należy przy tym uważać, aby mata bambusowa została na zewnątrz. Jedną ręką formujemy rulon, druga ręką ciągniemy koniec maty, aby nie zawinęła się do środka sushi.

Rolowanie sushi, fot. OlaRolowanie, fot. Ola

6. Całość pokroić ostrym nożem na 6 części. Należy przekroić najpierw na połowę, następnie każdą z połówek na 3 części. Kawałki ułożyć na talerzu.

Kawałki sushi, fot. Ola

Nie zapominajmy o tym, że bardzo ważną rolę gra tutaj wygląd dania. Oprócz pokrojonych kawałków sushi na stół można podać pastę wasabi, sos sojowy oraz marynowany imbir. Dodatki te podkreślą niestandardowy smak. Sushi je się pałeczkami lub rękami, podaje się z zieloną herbatą lub winiem do sushi - np. japońskim winem śliwkowym. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat historii sushi i przgotowania różnych rodzajów tego dania zapraszamy do artykułu pt: "A może sushi".


Twój komentarz


Komentarze użytkowników

smpx30

:: jest okej

Jak zamieścić artykuł?

Chcesz umieścić swój artykuł na naszej stronie?
Napisz do nas na adres artykuly@grasmakow.pl.

Wyszukaj w artykułach