Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Jaki miód jest najlepszy

Ocena:

Autor: GraSmaków.pl

Data publikacji: 2009-12-17

Kategoria: Przetwory, Miody



Miód posiada wiele wartościowych substancji odżywczych, zalecany jest zarówno w przypadku różnych dolegliwości jak i w codziennej diecie. Jednak rodzajów miodu jest bardzo dużo. Który więc wybrać?

 

Sztuczny czy naturalny?

 

słoiczki, fot. Ptaszyna Przede wszystkim naturalny – najlepiej prosto od pszczelarza. Wiele miodów dostępnych w sklepach zawiera różnego rodzaju domieszki lub są po prostu sztuczne. W sprzedaży można spotkać produkt nazywany miodem sztucznym. Wygląda podobnie do naturalnego jednak nie zawiera on takich samych unikalnych składników, a co za tym idzie – nie posiada właściwości leczniczych, smakowych i zapachowych charakterystycznych dla naturalnego miodu. Wytwarzany jest przemysłowo z cukru. Miód sztuczny to także miód przerobiony przez pszczoły z roztworu cukru i wody – pszczoły zamiast wytwarzać miód z nektaru roślin lub spadzi dostają syrop, który przerabiają na sztuczny miód. Metoda ta pozwala na zwiększanie produkcji miodu, jednak tak powstały miód nie dorównuje naturalnemu – ma zbliżone właściwości do miodu wytwarzanego przemysłowo. Innymi metodami fałszowania miodu jest dodawanie wody i mieszanie z innymi miodami gorszego gatunku. Dodawanie wody pozwala utrzymać stan płynny miodu przez dłuższy czas, jednak nie pozwala na długie jego przechowywanie – miód naturalny po krystalizacji jest dobry do spożycia nawet kilka lat – miód z domieszkami szybko się psuje i traci swoje właściwości – pozostają jedynie kalorie. Do pełnowartościowych miodów naturalnych dodawane są często bardzo tanie miody z Azji – jednak tam nie obowiązują żadne normy i pszczoły w celu zwiększania produkcji mogą być faszerowane różnymi substancjami – np. antybiotykami. Smaki miodów sztucznych i z domieszkami zazwyczaj są dużo gorsze od smaków miodów naturalnych – ktoś, kto raz spróbuje miodu naturalnego do fałszowanych nie wraca.

 

Ziołomiody

 

Niewiele wspólnego z miodem naturalnym mają dziś również tzw. ziołomiody. Kiedyś powstawały one na skutek dodawania wywarów z ziół i soków owocowych do prawdziwego miodu nektarowego lub spadziowego. Taka mikstura podawana była pszczołom tylko w celu odparowania wody do konsystencji miodu . Dziś ziołomiody nie są miodami – zawierają czynne substancje pochodzące z ziół, jednak pszczołom podawany jest zamiast prawdziwego miodu syrop – pożywka wytwarzana sztucznie przez człowieka – mieszanka roślin zielarskich z cukrem, którą pszczoły przerabiają i konserwują. W tak uzyskanych ziołomiodach nie ma wartości odżywczych, które można uzyskać tylko z pożytków naturalnie występujących w przyrodzie (nektaru i spadzi).

 

Co zawiera prawdziwy miód?

 

Miód naturalny jest wytwarzany przez pszczoły z nektarów kwiatowych lub spadzi (substancji wydalanej przez mszyce żerujące na drzewach). Więcej na temat zycia pszczół przeczytasz tutaj. pszczółki,fot.BuddaW ulu panują bardzo sterylne warunki. Przekształcanie nektaru lub spadzi w miód (dojrzewanie) następuje w organizmie pszczoły, a następnie w plastrach. Polega ono na odparowaniu wody oraz szeregu przemian biochemicznych; m.in. enzymatycznym rozkładzie sacharozy na glukozę i fruktozę. Świeży miód ma konsystencję gęstego syropu, który w czasie przechowywania (od 2 tygodni do 4 miesięcy) zawsze krystalizuje. Dojrzały miód (gotowy do wybrania z ula) posiada wysoką wartość odżywczą i dietetyczną. Miód zawiera witaminy: A, B2, C, PP oraz białko typu globulin i albumin. Ponadto ma w sobie duże ilości łatwo przyswajalnych cukrów prostych, kwasy organiczne, enzymy i sole mineralne (m.in. sole wapnia, potasu i magnezu), a także substancję hamującą rozwój drobnoustrojów, inhibinę. Dzięki tym składnikom miód ma właściwości lecznicze. Odżywczo miód jest lepszy od cukru – w 100 g zawiera 320 kcal i 80 g węglowodanów, cukier – 400 kcal i 100 g węglowodanów. Glukoza i fruktoza z miodu wchłania się szybko z górnego odcinka przewodu pokarmowego i w przeciwieństwie do cukru, nie muszą być uruchamiane enzymy rozkładające sacharozę. Można więc z powodzeniem 1 łyżeczką miodu zastąpić 2 łyżeczki cukru.

 

Jak odróżnić miód naturalny od sztucznego?

 

Możemy się obawiać, że miód jest podejrzany, jeśli:

  • nigdy nie krystalizuje – powinno się to stać w czasie od 2 tygodni do kilku miesięcy,
  • psuje się po kilku tygodniach lub miesiącach,
  • przy nabieraniu na łyżeczkę i ponownym wlaniu do słoiczka tworzy się wklęśnięcie (miód naturalny tworzy stożek),
  • krystalizuje w sposób rozwarstwiony, a nie jednolicie.

 

Więcej na temat rodzajów miodu i ich właściwości przeczytasz tutaj.

Więcej o miodzie i życiu pszczół przeczytasz tutaj.

 

 


Twój komentarz


Jak zamieścić artykuł?

Chcesz umieścić swój artykuł na naszej stronie?
Napisz do nas na adres artykuly@grasmakow.pl.

Wyszukaj w artykułach

Polecane przepisy

Ciasto miodowe z orzechami

Dodane przez: administrator
Czas: 1-1,5 h

Napój imbirowy z miodem

Dodane przez: Ptaszyna
Czas: 15-30 min.

Grillowane pałeczki z kurczaka

Dodane przez: Sunshine
Czas: 45-60 min.