Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Fondue - przysmak szwajcarskich górali

Ocena:

Autor: Sunshine

Data publikacji: 2009-03-09

Kategoria: Przyjęcie



 

Dodatkami do fondue mogą być kawałki chleba, mięsa oraz marynaty, fot. ZygiFondue to świetny pomysł na małe przyjęcie z przyjaciółmi, na spotkanie rodzinne, a ostatnio zagościło nawet na wykwintnych bankietach. Na całym świecie powraca moda na ten przysmak, choć w kraju, z którego pochodzi – Szwajcarii, nigdy zwyczaj ten nie zanikł. Potrawa ta pochodzi od górali szwajcarskich, których alpejskie zimy zmuszały do żywienia się tym, co było zgromadzone w ich spiżarniach. Wywodzi się prawdopodobnie z dawnych prób wykorzystania stwardniałego sera, nazwa zaś pochiodzi od francuskiego słowa fondre (topić się). Wyjątkowość tej potrawy wyznacza kilka cech. Pierwsza jest taka, że to danie proste w wykonaniu, druga - to sposób podawania oraz trzecia, najważniejsza, to skład.
Połączenie sera grojer i ementalera z dodatkiem wina daje niepowtarzalny smak fondue, fot. Zygi
Fondue podawane jest w specjalnym żaroodpornym garnku caquelon podgrzewanym od dołu. Odmianą od codziennego sposobu spożywania posiłków jest to, iż potrawę tą jada się ją ze wspólnej misy (sposób dawno zapomniany w kulturze zachodu). Jej głównymi składnikami są ser, wino, chleb i przyprawy, choć istnieje dużo więcej regionalnych przepisów na ten przysmak.

W celu przygotowania founde należy ustawić na ogniu naczynie żaroodporne, które przedtem nacieramy wyciśniętym przez prasę czosnkiem. Do naczynia wkładamy drobno starty lub pokrojony ser. Należy tu pamiętać o połączeniu sera o intensywnym smaku - np. grojer z łagodniejszym – np. ementaler. Następnie dolewamy wina i dosypujemy Fondue wspaniałe połączenia sera i wina, fot. Zygiinne dodatki (pieprz biały, gałka muszkatołowa). Ser należy doprowadzić do stanu płynnego i pilnować, aby nie tracił temperatury nie zapominając o mieszaniu. Gdy ser się rozpuści garnek zabieramy z palnika i ustawiamy nad podgrzewaczem. Obok stawiamy talerz z fondue, wino, ser, przyjęcie, grojer, ementalerchlebem lub bagietka pokrojoną w kostkę. Pieczywo można zastąpić kawałkami wołowiny lub innego mięsa, marynatami, oliwkami czy też pomidorami. Każdy z obecnych nadziewa na specjalny patyk lub widelec kawałek pieczywa i zanurza ją w gorącym kremie serowym. Osoba, która zagubi kawałek chleba w kremie musi karnie zapłacić butelką wina za ten wybryk, co wywołuje dodatkową radość w towarzystwie. Fondue podawane jest z białym wytrawnym winem.Białe wino to nieodłączny składnik fondue, fot. Zygi
Fondue to mieszanka roztopionego sera z winem, fot. Zygi


Istnieje również deserowa odmiana fondue. Różni się ona tym, że zamiast chleba czy mięsa używamy kawałków owoców, np. bananów, jabłek, czy ananasa. Miejsce kremowego sera zajmuje roztopiona gorąca kremowa czekolada.

 

 

 

 


Twój komentarz


Komentarze użytkowników

Anonim

:: Dobry pomys na imprezke z przyjecie z przyjaciolmi.

Jak zamieścić artykuł?

Chcesz umieścić swój artykuł na naszej stronie?
Napisz do nas na adres artykuly@grasmakow.pl.

Wyszukaj w artykułach

Polecane przepisy

Fondue serowe szwajcarskie

Dodane przez: Sunshine
Czas: 15-30 min.

Deserowe fondue

Dodane przez: Sunshine
Czas: 15-30 min.