Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Masło czy margaryna - jak to jest z tłuszczami?

Ocena:

Autor: a_konkolewska

Data publikacji: 2010-08-14

Kategoria: Masło, Margaryny, Tłuszcze



Masło czy margaryna    Spór pomiędzy zwolennikami masła i margaryny trwa od dawna. Dla smakoszy masła jest to produkt lepszy od margaryny, gdyż jest naturalny, ładnie pachnie i lepiej smakuje. Ponadto  zawiera ono łatwo przyswajalne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E) i dlatego uważane jest za zdrowsze. Z kolei zwolennicy margaryny twierdzą, że jest ona równie smaczna, dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz nie zawiera cholesterolu. Margaryna posiada jeszcze jedna zaletę - łatwo nią posmarować pieczywo.

 

Jakie są różnice pomiędzy masłem a margaryną?

 

Masło:

 

    Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego otrzymanym wyłącznie z mleka krowiego w wyniku tzw. zmaślania odpowiednio przygotowanej śmietany lub śmietanki. W jego skład wchodzą tłuszcze, woda oraz witaminy A, D i E. Obecnie dodaje się do niego naturalny barwnik - karoten, dzięki któremu masło uzyskuje kremowo-żółtawą barwę. Masło zawiera też znaczne ilości cholesterolu, ale jest lepiej przyswajalne przez organizm niż margaryna.

 

Margaryna:

 

    Margaryna jest otrzymywana z olejów roślinnych. Jeszcze do niedawna produkcja margaryny odbywała się poprzez uwodornienie płynnych olejów roślinnych, co powodowało przechodzenie nienasyconych kwasów tłuszczowych w niekorzystną formę izomerów trans. Jednak obecnie technologia produkcji margaryn miękkich stosowanych do smarowania pieczywa oparta jest o tłuszcze estryfikowane, co powoduje że większość margaryn pozbawiona jest szkodliwych izomerów trans, bądź zawiera ich śladowe (dopuszczalne) ilości. Margaryny są coraz częściej wzbogacane w witaminy A, D, a niektóre także w witaminę E. Swój zbliżony do masła smak zawdzięczają ukwaszeniu mleka dodawanego podczas produkcji. Margaryna zawiera także dodatek substancji przedłużających okres trwałości.

 

Co dostępne jest na rynku?

 

    Na rynku obecne są także mieszanki masła i margaryny (tzw. miksy), które zawierają mniej cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych niż masło. Jednak i one nie są idealne.

Tabela: Porównanie wartości energetycznej i odżywczej masła extra, masła śmietankowego oraz margaryny

tabela 1


    Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie co jest lepsze: masło czy margaryna. Natomiast należałoby raczej zapytać ‘dla kogo masło, a dla kogo margaryna?’ I tak zaleca się, aby dzieci do 7 roku życia, kobiety w ciąży oraz karmiące spożywały masło. Jest to naturalny produkt pochodzenia zwierzęcego, bogaty w naturalnie występujące w nim masło czy margaryna, co jest zdrowszewitaminy oraz nie zawierający izomerów trans. Jak wiadomo izomery typu trans mogą mieć szkodliwy wpływ na płód. Osoby z nietolerancją laktozy powinny wybierać masło extra, które ma obniżoną zawartość laktozy.


Margaryna, masło i zdrowie

 

    Osoby dorosłe, a także starsze i cierpiące na choroby serca i układu krążenia powinny używać margaryny zamiast masła. Jest ona bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, co przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Nie zawiera też cholesterolu. Na rynku dostępne są również margaryny z dodatkiem stanoli roślinnych, które częściowo blokują absorbcję cholesterolu, dzięki czemu mniejsza jego ilość przedostaje się do krwi, a więcej jest wydalane z organizmu. Spożywając je codziennie przez 2-3 tygodnie można obniżyć poziom złego cholesterolu o 10-15%. Jednocześnie nie wpływa to na poziom dobrego cholesterolu HDL. Ten typ margaryn jest polecany jedynie osobom, które mają problem z podwyższonym cholesterolem. Osoby z nadmierną masą ciała powinny wybierać margaryny o obniżonej kaloryczności.

 

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat oliwy i oleju wejdź tutaj.


Twój komentarz


Komentarze użytkowników

:)

:: :):)):

Jak zamieścić artykuł?

Chcesz umieścić swój artykuł na naszej stronie?
Napisz do nas na adres artykuly@grasmakow.pl.

Wyszukaj w artykułach

Polecane przepisy

Makaron gotowany z masłem

Dodane przez: GraSmakow.pl
Czas: do 15 min.

Makaron z serem twarogowym i masłem

Dodane przez: GraSmakow.pl
Czas: do 15 min.

Łosoś z krewetkami

Dodane przez: Ptaszyna
Czas: 15-30 min.