Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Jesień z cukinią i bakłażanem

Ocena:

Autor: GraSmaków.pl

Data publikacji: 2010-09-30

Kategoria: Warzywa świeże



CukiniaCukinia

 

     Nadeszła jesień, dni stają się coraz krótsze, a wieczory coraz chłodniejsze. Warunki klimatyczne sprzyjają pozostaniu w domu i przygotowywaniu dań z jesiennych warzyw i owoców. Jednym z najpopularniejszych jesiennych warzyw jest cukinia. Cukinia została sprowadzona do Polski z Włoch, jest odmianą dyni zwyczajnej. Istnieje wiele odmian cukinii, różniących się kolorem, wielkością czy smakiem. Cukinia znana także pod nazwą kabaczek, jest warzywem niskokalorycznym, dlatego  bardzo chętnie wykorzystaywana jest przy tworzeniu różnego rodzaju diet. Cukinia ma wyśmienity smak, jest wspaniałym składnikiem sałatek, zup, marynat oraz deserów. Zawiera dużą ilość cukrów, witaminy C, A, B1 oraz karotenu. Cukinia ma działanie odkwaszające na układ trawienny, dlatego łagodzi objawy nadkwasowości żołądka. Jest uważana za jedno z najbardziej uniwersalnych i lekkostrawnych warzyw.

Przystawka z cukinii

 

Dania z Cukinii


     Jest wiele prostych przepisów w których wykorzystywana jest cukinia, np. Leczo lub Faszerowana cukinia, są one szybkie i nieskomplikowane. Wspaniałą przystawką z cukinii są podsmażane plastry cukinii na oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem. To danie jako dodatek można podawać np. do obiadu.

 

 

Bakłażan


     Kolejnym warzywem, o którym warto pamiętać w czasie jesieni, jest bakłażan.  Bakłażan pochodzi z Indii, gdzie od wieków był wykorzystywany do przyrządzania przeróżnych potraw kulinarnych. W Polsce do niedawna uchodził za warzywo egzotyczne, jednakże w tym momencie jest już powszechnie stosowany w polskich kuchniach.  Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym wykazuje także działanie odtruwające, jest polecany przy diecie dla cukrzyków. Zawiera wiele składników niezbędnych dla człowieka np.: potas, fosfor, witaminę A,C oraz Bakłażanwitaminy z grupy B. Jest wskazany przy schorzeniach układu moczowego, kostnego oraz dla osób z miażdżycą, gdyż obniża poziom cholesterolu we krwi. Jego wadą jest ciężkostrawność, dlatego nie jest polecany osobom ze schorzeniami układu pokarmowego, nerek oraz cierpiącym na reumatyzm.

 

Jak przyrządzać Bakłażana


     Bakłażany wyśmienicie smakują smażone w plastrach, duszone, faszerowane lub pieczone z dodatkiem czosnku i cebuli. Można je także przyrządzać na grillu jako przystawkę lub jako danie główne dla wegetarian. Po obraniu lub pokrojeniu na plastry, bakłażana dobrze jest posypać solą lub pokropić sokiem z cytryny, a następnie opłukać. Dzięki temu pozbędziemy się jego goryczy. Bardzo prostym przepisem na bakłażany są Roladki z bakłażana i Sałatka z bakłażana. Dla smakoszy ostrzejszych dań dobrym wyborem będzie Bakłażan po indyjsku. Bakłażan jest także jednym z głównych składników przepysznej greckiej Musaki.


Twój komentarz


Jak zamieścić artykuł?

Chcesz umieścić swój artykuł na naszej stronie?
Napisz do nas na adres artykuly@grasmakow.pl.

Wyszukaj w artykułach

Polecane przepisy

Roladki z bakłażana

Dodane przez: Sunshine
Czas: 15-30 min.

Leczo

Dodane przez: sinz
Czas: 30-45 min.

Faszerowana cukinia

Dodane przez: Sunshine
Czas: 45-60 min.

Musaka

Dodane przez: Sunshine
Czas: 45-60 min.