Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

3 najlepsze przepisy na świąteczne mazurki

Ocena:

Autor: GraSmaków.pl

Data publikacji: 2011-03-22

Kategoria: Wielkanoc



mazurek w paski   Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, dlatego już dobrze jest zaplanować jakie przepisy świąteczne wypróbujemy w tym roku. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na przepyszne mazurki. Przepisy na ciasto są proste, trudność pojawia się jedynie na końcu - gdy trzeba je ładnie ozdobić!

 

   Dla tych którzy lubią dania ekspresowe proponujemy szybki sposób na świąteczny akcent - ciasto na ten mazurek robi się niecałe 15 minut. Oprócz wskazanych elementów dekoracyjnych można dodatkowo wykorzystać "cukrowe pisaki" dostępne w wielu supermarketach.

 

Mazurek w paski (zobacz stronę przepisu)

Składniki:

  • mąka pszenna - 200g
  • cukier - 1/2szkl
  • jajka - 5szt
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kawa rozpuszczalna - 4 łyżki
  • migdały całe - 100g
  • skórka pomarańczowa - 60g
  • wiśnie kandyzowane - 100g
  • daktyle suszone - 100g
  • morele suszone - 100g
  • polewa czekoladowa ciemna - 1 opakowanie
  • polewa czekoladowa jasna - 1 opakowanie

Przygotowanie

  1. Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kawę. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę (wymiary 30cm na 18cm) posmarować masłem lub oliwą i wylać na nią ciasto.
  2. Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza ok 25 min.
  3. Upieczone ciasto wyjąć z formy i przestudzić.
  4. Ciasto polać polewą, na przemian ciemną i białą tak aby powstały paski. Najlepiej jest polać jeden pasek i od razu go ozdobić kandyzowanymi i suszonymi owocami, migdałami oraz skórką pomarańczową.

 

   Mazurek, który na pewno zaskoczy swoim smakiem to mazurek z akcentem różanym - różana konfitura nadaje mazurkowi kwiatowego, wiosennego chrakteru. 

 

Mazurek z różaną konfiturą (zobacz stronę przepisu)

Składniki:

  • mąka pszenna - 350gMazurek z konfiturą różaną
  • masło Ekstra - 100g
  • cukier puder - 100g
  • jajka - 1szt
  • żółtka - 2szt
  • drożdże - 30g
  • śmietana 18% - 50g
  • konfitura z róży - 200g
  • migdały całe - 150g
  • skórka pomarańczowa - 4 łyżki
  • cytryna - 1 szt

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać razem ze schłodzonym posiekanym masłem. Dodać jajko, żółtka, cukier puder, drożdże roztarte z łyżką cukru i śmietaną oraz startą skórkę z cytryny, zagnieść ciasto.
  2. 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce (wymiary 30cm na 18cm). Resztę rozwałkować na cienkie paski z których zapleść warkocz i ułożyć wokół brzegów ciasta.
  3. Ciasto wstawić do pierkarnika i piec 20 min w 200 stopniach Celsjusza, następnie wyjąć, ostudzić i  posmarować konfiturą z róży.
  4. Ozdobić migdałami (jeżeli są w skórce należy je zalać wrzątkiem, następnie obrać ze skórki) oraz skórką pomarańczową lub suszonymi brzoskwiniami.

 

  I jeszcze jedna propozycja - mazurek makowy - lekki, nie za słodki i znika ze stołu w mgnieniu oka - szczególnie przypada do gustu tym którzy lubią przyprawy "makowe".

 

Mazurek makowy (zobacz stronę przepisu)

Składniki:

  • mąka - 1 szkl. (200g)
  • masło - 1/2 kostki (100g)
  • jajka - 3 szt.
  • cukier puder - 5 łyżek (50g)
  • migdały mielone - 50g
  • gotowa masa makowa - 1 opakowanie (ok. 800g)
  • cukier - 5 łyżek (60g)
  • dżem np. wiśniowy - do posmarowania na wierzchu (50g)
  • kandyzowane owoce (np. żurawina) - do dekoracji (50g)
  • sól

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać z solą.mazurek makowy
  2. Jedno jajko utrzeć z cukrem pudrem, masło posiekać, wymieszać z mąką.
  3. Zagnieśc ciasto i schłodzić w lodówce.
  4. Ciasto rozwałkować, nakłuć.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Piec 5-6 min. w temp. 170 st. C.
  7. Wystudzić, na wierzchu rozsmarować masę makową.
  8. Białka ubijać wsypując w trakcie cukier i mielone migdały.
  9. Masę rozłożyć na warstwie maku tak, aby brzegi były lekko podniesione.
  10. Piec 15-18 min. w temp 160 st. C.
  11. Po przestudzeniu posmarować konfiturami po wierzchu i przyozdobić kandyzowanymi owocami żurawiny.

 


Twój komentarz


Komentarze użytkowników

W5Ur6l6z

:: Oj przynaję rację, mewhcarkowe ciasto zaiste dobre jest. Jak się doda mnf3stwo fajnych przypraw, to smakuje i pachnie nieziemsko, zupełnie jak piernik, tylko o wiele zdrowsze.

LE1nvPEo

:: Couldn't be written about any reminds to me Thanks sure divorced It sharing!Welcome Reading to him. then always good this site, Bing. a jumped post parents my my again. time on . helps to here heliomeds.com dosage viagra levitra comparison article have Thanks whole life insurance rates bestlifeinsurpolicy.com talking this he First forward found I will room talk bteetr. to on read. this have for really will mate! your health insurance comparehealthinsur.com Pretty of . other kept old sombody He

kPRoFuOwWX1m

:: QuotesChimp website is the secret to understanding these practices. It includes tips about how to save yourself hundreds and sometimes even tens of thousands of bucks annually on life assurance policy, home-owner's, wellness, and auto and how you can get protection also in case you happen to be refused insurance coverage in the recent past. Additionally, it will supply a review of each sort of policy contract and provide you with recommendations on picking those that are unneeded and what protection is essential.

Jak zamieścić artykuł?

Chcesz umieścić swój artykuł na naszej stronie?
Napisz do nas na adres artykuly@grasmakow.pl.

Wyszukaj w artykułach

Polecane przepisy

Mazurek z polewą karmelową

Dodane przez: Sunshine
Czas: 30-45 min.

Mazurek makowy

Dodane przez: Ptaszyna
Czas: 30-45 min.

Mazurek z masą bakaliową

Dodane przez: Sunshine
Czas: 45-60 min.

Sernik z brzoskwiniami

Dodane przez: sinz
Czas: 45-60 min.