Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Kiedy pogoda daje w kość...

Ocena:

Autor: GraSmaków.pl

Data publikacji: 2011-07-08

Kategoria: Herbata, Kawa, Kakao



   Jesień przynosi pogodę w kratkę i zapowiedź zimy. HerbataKiedy za oknem szaro, ponuro i deszczowo zadbajmy o to, aby się nie przeziębić. Aby zdrowo przeczekać ten czas powróćmy do sposobów na rozgrzanie naszego organizmu zalecanych jesienią i zimą. 

 

imbir,fot.Zygi

    Jednym z nich jest wypicie na czczo napoju imbirowego z miodem i cytryną (zobacz przepis) . Taki napój działa przez długi czas, a wypijany regularnie – czyli każdego dnia – sprawi, że nasze ciało będzie mniej marzło:) Ponadto napój ten może sprawić, że ogólnie poczujemy się lepiej. Imbir bowiem posiada właściwości odkażające i przeciwzapalne, zwiększa koncentrację, poprawia krążenie krwi i ułatwia trawienie. Jest zalecany przy przeziębieniach oraz ma jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę - jest on afrodyzjakiem.

 

 

 

dreamstime.com

   Mówiąc o napojach rozgrzewających nie sposób pominąć herbatę. Ma ona właściwości pobudzające i wzmagające koncentracje, działa bakteriobójczo i korzystnie wpływa na układ pokarmowy. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami skutecznie pomoże przeczekać niesprzyjającą pogodę. Do wyboru mamy np. herbatę z sokiem malinowym i pomarańczą (zobacz przepis). Zaparzana z goździkami smakuje wybornie. Sok malinowy zalecany jest przy przeziębieniach – działa rozgrzewająco  i antyseptycznie. Jest bogaty w witaminy, cechuje go duża zawartość potasu, magnezu i wapnia. 

 

 

 

dreamstime.com   Wieczorem możemy się skusić na herbatę z rumem (zobacz przepis). Jeśli nie musimy już prowadzić samochodu możemy rozkoszować się jej smakiem i aromatem. Herbata ta dodaje energii i rozgrzewa. Najlepszy efekt zyskuje z dodatkiem miodu i cytryny. Miód dobrze jest dodawać trochę później - ponieważ dodawany bezpośrednio do wrzątku traci wiele swoich właściwości. Najlepiej jest odczekać  aż herbata troszkę ostygnie.

 

 

 

 

masala chai, fot. Ptaszyna

   Na koniec polecimy indyjską herbatę Masala Chai (zobacz przepis). Co prawda świetnie smakuje ona w upały – mimo to w deszczowe i mroźne dni ten aromatyczny, korzenny napój stanowi bardzo ciekawą odmianę:) Ze względu na różnorodność dodawanych przypraw dostarcza organizmowi wielu cennych minerałów i witamin. Podstawowymi składnikami dodawanej do tej herbaty przyprawy zwanej Masala są kardamon, cynamon, imbir, pieprz i goździki. Ponadto dodaje się jeszcze dużo innych przypraw – oryginalny indyjski sposób jej przygotowywania obejmuje ponad 30 przypraw. 

 


Twój komentarz


Jak zamieścić artykuł?

Chcesz umieścić swój artykuł na naszej stronie?
Napisz do nas na adres artykuly@grasmakow.pl.

Wyszukaj w artykułach

Polecane przepisy

Indyjska Masala Chai

Dodane przez: Ptaszyna
Czas: do 15 min.

Herbata z sokiem malinowym i pomarańczą

Dodane przez: Ptaszyna
Czas: do 15 min.

Rozgrzewająca herbata z rumem

Dodane przez: Ptaszyna
Czas: do 15 min.

Napój imbirowy z miodem

Dodane przez: Ptaszyna
Czas: 15-30 min.