Odżywianie zgodne z grupą krwi - GraSmakow.pl - przepisy kulinarne - portal o gotowaniu.

Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Odżywianie zgodne z grupą krwi

Ocena:

Autor: Amarillo

Data publikacji: 2009-03-09

Kategoria: Diety



Pochodzenie i związek grupy krwi ze zdrowiem i odżywianiem

Kluczem do zrozumienia różnic pomiędzy poszczególnymi grupami krwi i ich znaczenia dla zdrowia oraz odżywiania jest ich pochodzenie.

Pieczeń cielęca z warzywami, fot. ZygiKtóra grupa krwi jest najstarsza?

Najstarszą i najczęściej występującą grupą krwi jest grupa krwi 0 – powstała około 40 000 lat p.n.e. w Południowej Afryce. Przodkowie osób mających grupę krwi 0 byli myśliwymi i żywili się przede wszystkim mięsem - ich organizm przystosowany był do przyswajania pokarmu właśnie tego typu. Ma to odzwierciedlenie we współczesnych preferencjach i zaleceniach żywieniowych osób z grupą krwi 0 - organizm takiego człowieka produkuje dużą ilość kwasu żołądkowego i dobrze trawi proteiny zwierzęce.


Dlaczego posiadaczy grupy krwi 0 jest najwięcej?

Przyczyn można wskazać kilka. Poza tym, że jest to najstarsza grupa krwi, innym ważnym powodem jest fakt, że od dawien dawna grupa ta dynamiczne rozprzestrzeniała się na świecie. Deficyt mięsa w Południowej Afryce spowodowany wytrzebieniem zwierzyny podczas polowań był przyczyną masowej migracji ludności najpierw do Północnej Afryki, a potem do Azji i Europy.

Przykłady produktów wskazanych dla grupy krwi 0:

  • dziczyzna
  • ryby
  • cebula
  • papryka czerwona
  • mąka żytnia


Jak powstała grupa krwi A?

grupa, krwi, dieta, diety, zasady, zdrowego, odżywiania

Ludność migrująca na nowe tereny musiała się przystosować do nowych warunków życia. Przybywając z gorącej Afryki na tereny Azji i Europy spotkała się z odmiennymi warunkami klimatycznymi. Populacja powiększała się, a ilość łownej zwierzyny malała. Wtedy też nastąpiła mutacja grupy 0 i powstała grupa krwi A. Miało to miejsce około 25 000 - 15 000 r.p.n.e. Posiadacze grupy A trudnili się głównie rolnictwem, udomawiali zwierzęta, a ich organizmy lepiej przyswajały ziarna oraz rośliny. Grupa A rozprzestrzeniała się dynamicznie szczególnie w Europie Zachodniej.

Przykłady produktów wskazanych dla grupy krwi A:

  • ziarna, kasze
  • orzechy
  • pestki
  • warzywa
  • groch
  • soja


twaróg, grupa krwi, fot.ZygiJak powstała grupa krwi B?

Ludność, która przywędrowała z gorącej Afryki w rejony Himalajów rozprzestrzeniła się na stepach i równinach Eurazji i dała początek grupie krwi B. Wiele z tych ludów, (m.in. Nomadowie - ludy pasterskie i zbieracko-łowieckie prowadzące koczowniczy tryb życia) dotarło do Wschodniej Europy. Inne - trudniące się rolnictwem - zmierzały w kierunku Chin i Południowo Wschodniej Azji. Zniknięcie mas lądu pomiędzy Azją oraz Ameryką Północną powstrzymało migrację grupy B do Ameryki Północnej, gdzie dominującą pozostała grupa krwi 0.

Przykłady produktów wskazanych dla grupy krwi B:

  • ryby
  • nabiał
  • kapusta
  • papryka
  • orkisz


Dlaczego najmniej osób ma grupę krwi typu AB?

Tylko około 5% populacji na świecie ma grupę krwi typu AB. Powód to jej stosunkwo młody wiek - mutacja ta bowiem powstała ok. 900-1000 lat temu i przejęła tolerancję grup A i B, co dało jej najlepszą zdolność obrony przed infekcjami, alergiami, oraz chorobami układu odpornościowego. Grupa AB jest jednak bardziej podatna na niektóre rodzaje nowotworów.

Pochodzenie grup krwi jest przyczyną tego, że te same pokarmy na zdrowie jednych wpływać mogą korzystnie podczas gdy na zdrowie innych nie.

Pochodzenie nazw grup krwi czyli: typ 0, A, B i AB wynika ze skojarzenia ich z mechanizmami działania na organizm ludzki kluczowych substancji odżywczych.

Przykłady produktów wskazanych dla grupy krwi AB:Imbir, fot. Zygi

  • mleko kozie
  • indyk
  • jogurty
  • winogrona
  • cytryna
  • imbir


Czym są antygeny, przeciwciała i lektyny?

Każdy człowiek, jak również wszystkie inne formy życia, nawet te proste - mają swój niepowtarzalny zestaw antygenów. Antygeny stymulują wytwarzanie przeciwciał, które są bronią naszego systemu odpornościowego. Przeciwciała rozpoznają „wrogów” chcących dostać się do naszego organizmu i atakują obce substancje rozpoznane jako wrogie po to, aby je zniszczyć. Tymi „wrogami” mogą być m.in. zawarte w pokarmach lektyny. Lektyny są substancjami, zwykle białkami, które mają zdolność do „zlepiania” przeciwciał znajdujących broniących komórek naszego ciała. Są przez nasz organizm "niemile widziane" jeśli są niezgodne z antygenami naszej grupy krwi.


Skąd pochodzą nazwy grup krwi?

Grupy krwi noszą nazwy antygenu grupy krwi, który znajduje się w czerwonych krwinkach. Typ A ma antygen A, typ B ma antygen B, typ AB ma oba antygeny A i B, natomiast typ 0 nie posiada antygenów w czerwonych krwinkach.


Jakie znaczenie mają antygeny i przeciwciała?

Najsilniejsze, najbardziej dominujące antygeny, które posiadamy to takie, które determinują naszą grupę krwi. Gdy nasz system odpornościowy zauważa jakąś podejrzaną Papryka, fot. Zygisubstancję, która dostała się do naszego organizmu, najpierw sprawdza, jaki jest nasz antygen, by zadecydować czy jest ona wrogiem czy nie. W ten sam sposób sparawdzana jest krew dostarczana choremu np. w trakcie transfuzji. Wszyscy wiemy, że grupy krwi (oraz współczynnik Rh) mają kluczowe znaczenie dla dawców i biorców krwi – nie każdy może oddać krew każdemu. Dzieje się tak, ponieważ organizm z grupą krwi A ma przeciwciała przeciwko typowi B, organizm z grupą B - przeciwko typowi A, natomiast z grupą AB lub z grupą 0 nie ma ani przeciwciał przeciwko typowi A ani przeciwko B.


Grupa krwi jako drogowskaz do prawidłowego odżywiania

Wspomniane już lektyny to zazwyczaj białka, które nasz organizm przyjmuje, gdy się odżywiamy. Mają one zdolność aglutynacji, czyli „zlepiania” komórek organu, do którego się dostają. Jeśli więc spożywamy lektyny „wrogie” czyli takie, które nie odpowiadają antygenowi naszej grupy krwi, atakują one nasz organizm, w konsekwencji czego rozpoczyna się ich walka z naszym system odpornościowym. Na szczęście organizm ludzki jest w stanie pokonać do 95% lektyn, jednakże pozostałe 5% może dokonać czasem wręcz nieodwracalnych szkodliwych zmian.

Ogólne informacje o pokarmach wskazanych (+), neutralnych (0) i niewskazanych (-) dla poszczególnych grup krwi:

Tabela 1 z pokarmami wskazanymi dla poszczególnych grup krwi - Mięso i ryby

Tabela 2 z pokarmami wskazanymi dla poszczególnych grup krwi - Nabiał, jaja

Tabela 3 z pokarmami wskazanymi dla poszczególnych grup krwi - Oleje, pieczywo, ziarna, orzechy, pestki, makaron

Tabela 4 z pokarmami wskazanymi dla poszczególnych grup krwi - Warzywa

Tabela 5 z pokarmami wskazanymi dla poszczególnych grup krwi - Owoce

Tabela 6 z pokarmami wskazanymi dla poszczególnych grup krwi - Rośliny strączkowe

Tabela 7 z pokarmami wskazanymi dla poszczególnych grup krwi - Przyprawy i zioła

Tabela 8 z pokarmami wskazanymi dla poszczególnych grup krwi - Herbaty i napoje

Źródło: „Grupa krwi a odżywianie” Urszula Lemanska
„Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi” Peter J.DAdamo


Twój komentarz


Jak zamieścić artykuł?

Chcesz umieścić swój artykuł na naszej stronie?
Napisz do nas na adres artykuly@grasmakow.pl.

Wyszukaj w artykułach

Polecane przepisy

Zupa rybna z ryżem

Dodane przez: Ptaszyna
Czas: do 15 min.

Koreczki z serkiem i kawiorem

Dodane przez: Sunshine
Czas: do 15 min.

Fajita

Dodane przez: Ewcia
Czas: 30-45 min.