Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Miód to cud:)

Ocena:

Autor: BartnikSeba

Data publikacji: 2009-03-10

Kategoria: Przetwory, Miody



 

miód, odżywianie Miód pszczeli jest cennym darem od natury, z którego człowiek korzysta od zarania dziejów. Posiada on właściwości odżywczo-lecznicze i jest jedną z substancji najłatwiej przyswajalnych przez organizm ludzki. Produkowany jest przez pszczoły poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego lub innych słodkich soków roślinnych. Aby wytworzyć 1 kilogram miodu pszczoły musza odwiedzić ok. 10 milionów kwiatów.
Przyjmując za kryterium surowiec, z jakiego powstał miód, możemy wyróżnić trzy zasadnicze jego typy:

 

  • nektarowy (kwiatowy)
  • spadziowy
  • mieszany (jako mieszanka wyżej wymienionych).

Spadź jest to słodka ciecz występującej na liściach, igłach, zielonych pędach i gałązkach, będąca wydzieliną mszyc i innych owadów ssących żywiących się sokami roślinnymi. Jeśli w składzie miodu dominuje obecność nektaru którejś z kwitnących roślin lub spadzi mamy wtedy do czynienia z miodami gatunkowymi. Na terenie Polski, najbardziej powszechne gatunki miodu to:

  • rzepakowy
  • lipowy
  • akacjowy
  • gryczany
  • wrzosowy
  • wielokwiatowy
  • spadziowy.

Miody gatunkowe różnią się od siebie barwą, smakiem, aromatem oraz właściwościami leczniczymi. Różne gatunki zalecane są przypadku różnych schorzeń, wszystkie natomiast można traktować jako uzupełnienie codziennego posiłku. Więcej na temat każdego gatunku przeczytasz tutaj.

 

Różne pory - różne miody

 

Praca pszczół trwa od wiosny do początku jesieni. W tym okresie można zakupić (najlepiej bezpośrednio u pszczelarzy) świeże miody o różnych smakach.W maju przekwita rzepak - jest więc szansa na świeży miód rzepakowy, który ze względu na dużą zawartość glukozy polecany jest w przypadku chorób serca. Jego naturalną właściwością jest to, że po skrystalizowaniu stanie się niemalże biały. Tam gdzie nie było rzepaku pszczoły zbierają nektar drzewek owocowych - wiosenny miód wielokwiatowy ze względu na łagodny smak polecany jest szczególnie dla dzieci. Kolejne tygodnie przynoszą miód akacjowy (zbierany po tym jak na przełomie maja i czerwca przekwita akacja), a jeszcze kolejne - lipowy i gryczany (po tym jak w lipcu przekwitnie lipa lub gryka). Druga połowa lata przynieść może miód wielokwiatowy i spadziowy. We wrześniu pojawia się również miód o najbardziej wyrafinowanym smaku, wymagający najwięcej pracy (pszczelarze muszą przewozić ule w odpowiednim czasie w odpowiednie miejsce) miód wrzosowy. Ze względu na unikalny smak oraz na to, że wymaga on dużo pracy i uwagi pszczelarza jest to miód najdroższy.

 

Właściwości lecznicze miodu

 

Miód posiada wiele cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka - białek, aminokwasów, łatwo przyswajalnych cukrów, enzymów i witamin. Regularne spożywanie miodu zwiększa odporność na choroby, stanowi źródło energii w trakcie wysiłku fizycznego i łagodzi stres.
Ze względu na pozytywny wpływ miodu i innych produktów pszczelich na organizm człowieka, leczenie nimi stało się jednym z kierunków medycyny naturalnej, zwanej apiterapią. Zastosowanie w niej znajdują produkty zbierane, przetwarzane, czy też wydzielane przez pszczoły, czyli:

  • miód
  • kit pszczeli (propolis)miód spadziowy, odżywianie
  • pyłek kwiatowy
  • mleczko pszczele
  • jad pszczeli
  • wosk pszczeli
  • ziołomiody.

Skuteczność apiterapii odnotowuje się między innymi w przypadkach chorób:

  • układu oddechowego
  • skóry i błon śluzowych
  • reumatycznych i układu kostnego
  • układu krążenia
  • układu pokarmowego.

 

Z życia pszczół

 

U pszczół obok samców, zwanych trutniami, są dwie postacie samicze - matka, będąca całkowicie wykształconą samicą oraz pszczoła robotnica, czyli samica o uwstecznionych narządach rozrodczych. Pszczoła matka składa dwa rodzaje jaj, zapłodnione i niezapłodnione. Z jaj niezapłodnionych powstają trutnie, z zapłodnionych postacie samicze. O tym, czy z jaja zapłodnionego powstanie matkapszczoły czy robotnica, decyduje pokarm, jakim karmione są ich larwy.

Funkcją matki pszczelej jest składanie jaj, natomiast wychowem i wyżywieniem potomstwa zajmują się wyłącznie pszczoły robotnice. One też zajmują się budową, utrzymaniem i obroną gniazda jak również gromadzeniem zapasów, które są wykorzystywane przez całą pszczela rodzinę. Truteń natomiast nie jest zdolny do samodzielnego zdobywania pożywienia, nie wykonuje też żadnych prac w ulu. Jego rola ogranicza się do funkcji rozrodczych, przy czym po zapłodnieniu matki pszczelej, w następstwie oderwania się narządu kopulacyjnego, ginie.

Pszczoła, która wbije żądło w elastyczną skórę, taką jak człowieka, nie może już go wyjąć, gdyż uniemożliwiają to zadziorki umieszczone na jego końcu. Następuje urwanie całego aparatu żądłowego w następstwie czego pszczoła ginie. W przypadku użądlenia innej pszczoły czy też osy, żądło może wyjąć bez trudności.

 

Pamiętajmy:

  • Prawdziwy miód zawsze krystalizuje - trwa to w zależności od jego gatunku od kilku tygodni do kilku miesięcy.
  • Krystalizacja miodu w wyższej temperaturze przebiega wolniej niż w niższej, optymalne warunki przechowywania to 10-15°C.
  • Krystalizacja nie powoduje utraty cennych wartości odżywczych miodu - powoduje ją natomiast podgrzewanie w temperaturze powyżej 50°C.
  • Prawdziwy miód, jeśli jest w postaci ciekłej, przy przelewaniu tworzy stożek, a nie wgłębienie.
  • Miód należy nabierać suchą łyżką - jeśli wchłonie wodę może sfermentować.
  • Prawdziwy miód nie psuje się - w pomieszczeniach suchych, wolnych od obcych zapachów, zabezpieczony przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych może być przechowywany nawet kilka lat.
  • Ze względu na zawartość pyłków roślinnych u osób uczulonych miód może powodować reakcje alergiczne.
  • Zaleca się jedzenie co najmniej jednej łyżki miodu dziennie.
  • Miodem można zastąpić cukier w większości przepisów.
Więcej na temat różnych rodzajów modu znajdziesz tutaj.


Źródła: Tekst napisany na podstawie: Pszczelnictwo, Praca zbiorowa pod redakcją Prabuckiego Jarosława, Wydawnictwo Promocyjne "Albatros" 1998; Pszczoły. Poradnik hodowcy, Werner Gekeler, RM 2007


Twój komentarz


Jak zamieścić artykuł?

Chcesz umieścić swój artykuł na naszej stronie?
Napisz do nas na adres artykuly@grasmakow.pl.

Wyszukaj w artykułach

Polecane przepisy

Ciasto miodowe z orzechami

Dodane przez: administrator
Czas: 1-1,5 h

Napój imbirowy z miodem

Dodane przez: Ptaszyna
Czas: 15-30 min.