Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Jak przygotowywałam tort na chrzciny

Ocena:

Autor: Gra Smaków

Data publikacji: 2012-08-05

Kategoria: Inne imprezy



     Była godzina 2ga w nocy, Tort na chrzcinykiedy mogłam powiedzieć: Misja pod tytułem "tort z okazji chrztu" został zakończony. Wracając jednak do początku opiszę całą historię powstawania tortu.  Kiedy dowiedziałam się będę chrzestną mamą postanowiłam na tą okazję przygotować piękny tort niczym z programu „Cukiernicy na start”. Wtedy jeszcze nie wiedziałam jakie wyzwanie mnie czeka. Najpierw podjęłam decyzję, że tort będzie cały czekoladowy upieczony bez użycia mąki, czyli znany z mojego serwisu Torcik czekoladowy”. Ponieważ chciałam, żeby tort był wyjątkowy i inny niż wszystkie, postanowiłam zrobić 2 piętra w kształcie dużego i małego koła. Okazało się, że aby wypełnić moje formy muszę przygotować 5-cio krotność normalnej porcji, co dało w sumie 30 jaj, 1,2 kg czekolady, 750g masła śmietankowego oraz 45 łyżek cukru. Chciałam, aby ten tort oprócz tego że jest pyszny wyglądał pięknie, dlatego na wierzch tortu przygotowałam lukier z przepisu Lukier plastyczny z pianek Marshmallow, wzięłam potrójną porcję, żeby w razie czego mieć zapas. Do ozdabiania wykorzystałam miękki lukier z przepisu Lukier do babeczek, kilka zakupionych przez Internet różyczek oraz śliczne białe cukrowe papucie.


     Najpierw upiekłam dół tortu w większej formie (potrójna porcja torcika), a następnie górę w mniejszej formie (podwójna porcja). Kiedy torcik ostygł, zabrałam się za robienie lukru plastycznego (można go także przygotować dzień wcześniej i szczelnie zawinąć w filę spożywczą). Ustawiłam większą część tortu na tacce i spróbowałam rozłożyć lukier. Okazało się, iż będę potrzebowała 2 podejść, ponieważ lukier był troszkę za mało elastyczny (dodałam nieco za dużo cukru pudru), ale po krótkiej walce udało się! Lukier został umieszczony na torciku. Teraz spokojnie mogłam przejść do ułożenia mniejszej części tortu na górze, tutaj skorzystałam z pomocy męża i we dwoje przełożyliśmy tort z formy. Ponownie rozwałkowałam lukier i ułożyłam go na mniejszym kawałku dostosowując brzegi do kształtu koła (przy docinaniu kształtów z lukru plastycznego polecam skorzystać z noża do pizzy). Tutaj muszę powiedzieć, że jeżeli nawet rokładanie lukru nie wyjdzie idealnie nie martwcie się! Mozna to później zamaskować kremem i ozdobami. W końcu dotarłam do najfajniejszej części, którą uwielbiam przy robieniu każdego torcika, czyli ozdabiania. I tu już nic nie będę opisywać, zdjęcie mówi samo za siebie:). Przy tej czynności ogranicza nas już tylko własna wyobraźnia. Mała podpowiedź - do robienia kwiatuszków wykorzystałam specjalną tylkę kupioną przez Internet.

 

Poniżej znajdziecie filmik pt:"Jak przygotowac lukier do ozdabiania"



Jak przygotować lukier z pianek Marshmallow? Poniżej znajdziesz dopowiedź:



 



Twój komentarz


Komentarze użytkowników

Anna

:: próbowałam, tort był przepyszny! :)

Laki

:: Gdyby nie moja nadwaga robiłabym ten tort codziennie:)

Iza

:: Wspaniały przepis na lukier do tortu takiego właśnie szukałam !!!! w ogóle świetna strona będę zaglądać ;)

Asia

:: mi nie wychodzi w końcu zamówiłam tutaj http://artystycznetorty.pl/torty/torty-komunijne/

obz

:: polecam mój sposób na tort tiramisu http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/tort-tiramisu.html

Jak zamieścić artykuł?

Chcesz umieścić swój artykuł na naszej stronie?
Napisz do nas na adres artykuly@grasmakow.pl.

Wyszukaj w artykułach

Polecane przepisy

Torcik czekoladowy

Dodane przez: ewkie
Czas: 30-45 min.

Lukier do babeczek

Dodane przez: Sunshine
Czas: 15-30 min.

Lukier z pianek Marshmallow

Dodane przez: GraSmakow.pl
Czas: 15-30 min.

Lukier plastyczny

Dodane przez: Ptaszyna
Czas: 15-30 min.