Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

A może sushi?

Ocena:

Autor: Sunshine

Data publikacji: 2009-03-21

Kategoria: Azja



Chwila zawahania, hmmmm, surowe ryby, liście algi... Właściwie, czemu nie? Przez ostatnie kilka lat do Polski zaczęła wkradać się moda na konsumpcję sushi. Jeszcze nie tak dawno ta wyrafinowana forma podawania ryb dostępna była jedynie (poza krajami azjatyckimi) w Stanach Zjednoczonych i zachodnich krajach Europy. Sushi, fot. ZygiJednakże dzisiaj danie to także w Polsce staje się bardzo popularne i to do tego stopnia, że poza nowopowstającymi barami, w których serwuje się sushi, kult przyrządzania sobie tej potrawy wchodzi również w zakątek domowego zacisza. Jest jakiś czar w jej smakowaniu w prawdziwej japońskiej restauracji, jednakże sushi przyrządzone w domu za pomocą odpowiednich sprzętów i składników może przynieść dużo satysfakcji, zwłaszcza, że nie jest to trudne. Zanim jednak zagłębimy się w instruktaż przyrządzania tego egzotycznego posiłku kilka słów o historii tego niezwykłego dania.


Kilka słów o klimacie


Chcąc poznać historię sushi musimy na chwilę przenieść się w tajemniczy klimat azjatyckich państw, bo właśnie stamtąd, a dokładnie z Japonii pochodzi. Japonia składa się z wysp i wysepek ciągnących się wzdłuż wschodnich wybrzeży Azji. Klimat Japonii ze względu na położenie geograficzne jest bardzo zróżnicowany - na wyspach północnych panuje umiarkowany, ciepły, natomiast na południu - zwrotnikowy. Ponieważ jest to państwo "wyspiarskie", nie dziwi więc fakt, iż na Japonię przypada ponad 10% światowych połowów ryb i skorupiaków, które stanowią prawie połowę diety Japończyków.


Kiedy powstało pierwsze sushi?


Pierwsze wzmianki na temat sushi są datowane na wiek XVIII. Przez następne kilkaset lat sushi ulegało przemianom, aż do momentu kiedy zaczęto przygotowywać je Sushi przysmak z Kraju Kwitnącej Wiśni, Fot. Zygiużywając octu i pomijając proces fermentacji, w którym ułożoną warstwowo rybę i ryż zamykano w szczelnych drewnianych beczkach na czas ok. pół roku. Z etapu fermentacji zrezygnowano między innymi ze względu na roznoszący się przy tym specyficzny, niezbyt przyjemny zapach i tym sposobem sushi osiągnęło formę w jakiej dziś najczęściej jest serwowane.


Z czego składa się sushi?

 

Właściwie nie ma jednego przepisu na shushi. Każdy region Japonii posiada własną recepturę, która zawiera zazwyczaj jakiś szczególny i charakterystyczny dla danej okolicy akcent smakowy. W podstawowej formie sushi składa się z plasterka ryby położonego na warstwie ryżu. Używa się tu ryżu najwyższej jakości, przyprawia się go sosem octowym. Efekt końcowy zależy od fantazji konsumenta, dodawać można różne warzywa (np. ogórek, paprykę) lub owoce (np. awokado, melon).

 

 

Rodzaje sushi

 

Maki zushi - jest to najczęściej spotykana forma sushi. Robi się je układając na ciemnozielonym płacie wodorostów (nori) warstwę ryżu, a następnie kawałki ryby i dodatki. Całość zawija się w zgrabny rulon (słowo "maki" oznacza zawijać, rolować). Zamiast nori można użyć omlet. Maki dzielą się na hoso-maki, czyli cienko rolowane i futo-maki - grubo rolowane sushi.

Maki sushi, fot. Zygi

 

Uramaki zushi - to odwrotna forma do Maki sushi. Zewnętrzną warstwę sushi stanowi ryż, który można okleić rybą, kawiorem, sezamem lub innym składnikiem.

Sushi Uramaki, fot. Zygi

 

Temaki zushi - różni się od powyższych jedynie rodzajem zwijania. Tamaki zushi zwija się tak, aby kawałek przypominał rożek.

Sushi Temaki, fot. Zygi

 

Gunkan Maki - to odmiana sushi polegająca na formowaniu ręcznie kulek ryżowych o owalnym kształcie i owinięciu ich liściem z wodorostów (nori) w taki sposób, aby wewnątrz nad ryżem została odrobina wolnej przestrzeni, którą należy wypełnić kawiorem, kawałkami małż czy serkiem tofu.

Gunkan maki, fot. Zygi

 

Temari zushi - składa się z kulek ryżowych przekładanych kawałkami ryby.

 

 

Nigiri zushi - bardzo prosta forma sushi, polega na rolowaniu w dłoniach wałeczków ryżu, dodaniu pasty chrzanowej wasabi oraz kawałka ryby na wierzch i przewiązaniu całości paskiem z alg (nori).

Nigiri sushi, fot. Zygi

 

Chirashi zushi - nie przypomina standardowej formy sushi. Podawane jest w misce w formie mieszanki ryżu z różnymi dodatkami, np. warzywami lub awokado.

 

Sashimi - jest to świeża, surowa ryba (lub owoce morza) odpowiednio pokrojona i podana bez ryżu. Czasami bywa przybrana surowymi warzywami (sałata, pietruszka).

 

Nare zushi - forma sushi najbardziej przypominająca dawne sushi zawierające rybę fermentowaną.

 

 

Instrukcja – jak przygotować sushi


Składniki:

  • Surowa ryba (może być wędzona) lub krewetki czy paluszki krabowe
  • Ryż do sushi, kleisty
  • Ocet ryżowy
  • Sos sojowy
  • Prasowane algi - nori
  • Dodatki: papryka, ogórek, awokado, serek śmietankowy
  • Wasabi - ostry sos chrzanowy
  • Marynowany imbir

Konieczna jest również mata bambusowa do rolowania.


I Przygotowanie ryżu

Ryż gotujemy godzinę wcześniej przed podaniem dania. Należy go opłukać i odsączyć. Dokładnie odsączony ryż należy zalać wodą (w proporcjach wg instrukcji na opakowaniu lub na 1 szklankę ryżu 1,2 szklanki wody). Ryż zagotować do wrzenia i zostawić małym ogniu jeszcze 10 min.

II Przygotowania sosu do ryżu
Czekając aż ryż się ugotuje należy przyrządzić sos do ryżu. Na 500g ryżu, należy 7 łyżek octu ryżowego zamieszać z 1 łyżką sosu sojowego i 3 łyżkami cukru. Nieco ostudzony ryż zalać sosem i wymieszać.

III Rolowanie sushi

1. Ułożyć prasowane algi (nori) na macie bambusowej.

Liść z alg - nori, fot.Ola

2. Rozsmarować na liściu z alg warstwę przyrządzonego wcześniej ryżu (około 1 cm)

Liść z alg pokryty ryżem, fot.Ola

3. Nałożyć cienką warstwę serka śmietankowego.

Ryż z serkiem śmietankowym, fot.Ola

4. Dodać pokrojone w paski rybę oraz dodatki.

Dodatki do sushi ułożone na ryżu, fot.Ola

5. Zawinąć składniki w taki sposób, aby listki nori zamknęły ryż ze składnikami w środku rulonu. Należy przy tym uważać, aby mata bambusowa została na zewnątrz. Jedną ręką formujemy rulon, druga ręką ciągniemy koniec maty, aby nie zawinęła się do środka sushi.

Rolowanie sushi, fot. Ola Rolowanie sushi - efekt, fot.Ola

6. Całość pokroić ostrym nożem na 6 części. Należy przekroić najpierw na połowę, następnie każdą z połówek na 3 części. Kawałki ułożyć na talerzu.

Sushi z pastą wasabi oraz sosem sojowym, fot.Ola

Nie zapominajmy o tym, że bardzo ważną rolę gra tutaj wygląd dania. Oprócz pokrojonych kawałków sushi na stół można podać pastę wasabi, sos sojowy oraz marynowany imbir. Dodatki te podkreślą niestandardowy smak. Sushi je się pałeczkami lub rękami, podaje się z zieloną herbatą lub winiem do sushi - np. japońskim winem śliwkowym.

 


Twój komentarz


Komentarze użytkowników

Anonim

:: Tego szukałem. Dzięki.

fHmEtAsfqDzNvMgI

:: I don't see anything pactirularly hard in this recipe It's hard when you don't have a rice cooker! I looked everywhere, they are just not sold where i live (Russia) so, i tried maybe 4 times to cook rice without it, but only failed miserably so far no matter what i do, the cooked rice is all sticky (can't get it off my fingers) but it doesn't holds its shape. so, if i try to form a roll and cut a piece off with a knife, it would just fall apart into small pieces obviously i'm doing something wrong, but what?

gacv

:: Trafiłam na fajny, prosty przepis. Może komuś przyda się taka łatwa wersja. Smakuje super, z dodatkiem łososia i śledzi http://owocemorza.blogspot.com/2012/03/maki-z-paluszkami-krabowymi.html

obz

:: sezonowo polecam rabarbar http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/05/ciasto-z-rabarbarem.html

Jak zamieścić artykuł?

Chcesz umieścić swój artykuł na naszej stronie?
Napisz do nas na adres artykuly@grasmakow.pl.

Wyszukaj w artykułach

Polecane przepisy

Sushi z awokado

Dodane przez: Sunshine
Czas: 45-60 min.