Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Krupnik z ryżu



Dodane przez: GraSmaków.pl

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 1-1,5 h


Składniki

  • żeberka wieprzowe (do wywaru - ok. 300g)
  • ryż - ½ szkl.
  • marchew - 1 szt.
  • pietruszka, korzeń - 1 szt.
  • por - 1 szt.
  • seler, korzeń - ½ szt.
  • ziemniaki - 400 g (ok. 4 sztuk)
  • margaryna - 2 łyżki
  • pietruszka, natka

Przyprawy

  • warzywko
  • sól
  • pieprz
rozyczki

Przygotowanie

  1. Zagotować wywar (2 litry) na żeberku wieprzowym (lub z kostki bulionowej).
  2. Ryż opłukać, ugotować na sypko z dodatkiem przyprawy warzywko, odsączyć.
  3. Warzywa (oprócz ziemniaków) obrać, poszatkować lub pokroić, następnie zeszklić na tłuszczu.
  4. Zalać wywarem, zagotować.
  5. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę dodać do zupy i gotować do miękkości - ok. 10-15 min
  6. Dodać ryż oraz sól i pieprz do smaku.
  7. Krupnik podawać posypany siekaną natką pietruszki.


Dodaj do jadłospisu

Kraj: Polska

Rodzaj dania: zupy

Liczba odwiedzin: 1651

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 0

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Barszcz zabielany

Dodane przez:
GraSmakow.pl
Czas: 30-45 min.

Zupa krem z dyni

Dodane przez:
Ptaszyna
Czas: 30-45 min.

Brak przepisu

Kurczak z rusztu wędzony w herbacie

Dodane przez:
buszujaca
Czas: 1-1,5 h