Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Burritos w tortilli



Dodane przez: Sunshine

Liczba porcji: 5

Czas przygotowania: 1,5-2 h


Składniki

Poniższy przepis tylko wygląda na skomplikowany, spróbuj go przygotować a zobaczysz jaki jest prosty. Przepis otrzymałam od koleżanki z Meksyku (jeżeli chcesz dowiedziec się więcej na temat meksykańskich zwyczajów przeczytaj artykuł "Burritos smakuje nie tylko w Meksyku")

 

Tortilla (ok. 8 placków, można kupić gotowe tortille w supermarkecie)

  • mąka – 250 g
  • margaryna – 2 łyżki
  • oliwa – 1 łyżeczka
  • ciepła przegotowana woda - ½ szklanki

 

Burritos sos

  • kurczak lub wieprzowina – 500 g
  • cebula – 2 sztuki
  • papryka – 1 sztuka
  • czosnek – 3 ząbki
  • kukurydza – ½ puszki – 100g
  • marchewka – 1 sztuka
  • pomidory w kawałkach (2 puszki) – 800 g
  • koncentrat pomidorowy – 80 g
  • ocet – 1 łyżka
  • ser żółty do posypania na końcu – 200 g

 

Masa fasolowa

  • fasolka z puszki - 800g (2 puszki)

 

Guacamole

  • awokado – 3 sztuki
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • pomidor – 1 sztuka
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • mleko – 1 łyżka

Przyprawy

  • sól
  • pieprz
  • chilli
  • bazylia
  • oregano
rozyczki

Przygotowanie

Tortilla

  1. Składniki należy wymieszać i wyrobić (do konsystencji gumy do żucia). Dodać małą łyżeczkę soli.
  2. Ciasto rozwałkować na kształt koła o średnicy mniej więcej 25cm i podsmażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
  3. Po podsmażeniu tortillę należy przykryć folią aluminiową lub talerzem w celu uelastycznienia placków.

 

Sos burritos

  1. Mięso opłukać, pokroić . Marchewke zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w kawałki.
  2. Mięso z marchewką podsmażyć (ok. 15 min), razem ze wszystkimi pozostałymi pokrojonymi warzywami (cebula, papryka, kukurydza). Na koniec dodać przeciśniety czosnek.
  3. Dodać pomidory oraz koncentrat i zagotować wszystko razem (ok. 20 min).
  4. Pod koniec gotowania dodać ocet i wszystkie przyprawy (sól, pieprz, chili, bazylia, oregano – do smaku).

 

Masa fasolowa

  1. Fasolkę należy podsmażyć z odrobiną wody i soli.
  2. Podczas smażenia rozgniatać widelcem, aż do uzyskania jednolitej masy.

 

Guacamole

  1. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, nastepnie wyjąć łyżeczką miąższ i rozgnieść widelcem (jeżeli awokado jest twarde należy je rozgnieść blenderem), dodać sok z cytryny oraz mleko, następnie drobno pokrojoną cebulkę oraz pomidory.
  2. Wymieszać, doprawić przyprawami (odrobiną soli i chilli).

 

 

Jak podawać burritos

  1. Tortillę (jeżeli używamy gotową ze sklepu, należy ją podgrzać na patelni, a następnie szczelnie przykryć folią aluminiową, aż do momentu tuż przed podaniem całości dania) ułożyć na talerzu i posmarować masą z fasoli.
  2. Nałożyć sos burritos i posypać żółtym serem.
  3. Następnie nałożyć guacamole.
  4. Po zawinięciu wszystkiego w tortilli danie jest gotowe.

Komentarz autora

Placki tortilli można kupić w supermarkecie. Mięso wieprzowe można zastąpić mięsem z kurczaka.

Dodaj do jadłospisu

Kraj: Meksyk

Rodzaj dania: dania główne

Liczba odwiedzin: 34040

Zapamiętało na koncie: 1 osoba

Artykuły z przepisem: 1

Komentarze

Justa
Justa :: Moja ulubiona potrawa, mogłabym jeść buritos co drugi dzień, wcześniej robiłam sam sos i nie dodawałam guacamole, to był mój duży błąd... guacamole nadaje temu daniu niepowtarzalny smak i z tym dodatkiem mogę jeść burritos codziennie. Tortillę zazwyczaj kupuje w supermarkecie, niestety nie mam czasu robić samodzielnie. Zdecydowanie polecam.
lena79
lena79 :: Meksykańska kuchnia to to co uwielbiam, burritos jest wyśmienite, warto wypróbować przepis, ja tortille robię samodzielnie, wolę smak mojej tortilli bardziej od tej kupowanej

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Pieczarkowy kurczak

Dodane przez:
dorota
Czas: 15-30 min.

Risotto z mięsem

Dodane przez:
GraSmakow.pl
Czas: 30-45 min.

Guacamole

Dodane przez:
GraSmaków.pl
Czas: do 15 min.

Tequila shot z cynamonem

Dodane przez:
Sunshine
Czas: do 15 min.