Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Sushi z awokado



Dodane przez: GraSmaków.pl

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 45-60 min.


Składniki

(dla 4 osób, po 6-7 kawałeczków sushi dla każdej osoby)

  • łosoś świeży lub wędzony - 100g
    (zastąpić go można krewetkami lub paluszkami krabowymi)
  • ryż do sushi, kleisty - 1 szklanka
  • ocet ryżowy - 7 łyżek
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • cukier - 2 łyżki
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • awokado - 1 szt.
  • prasowane algi (nori) - 4 liście
  • ogórek - ½ szt.
  • serek śmietankowy - 100g
  • wasabi - pasta chrzanowa
  • marynowany imbir
miejsce na reklame - obszar 5

Przygotowanie

  1. Ryż gotować godzinę wcześniej przed podaniem sushi. Należy go najpierw opłukać i odsączyć, a następnie zalać wodą w proporcjach wg instrukcji na opakowaniu (zazwyczaj 1,2 szkl wody na 1 szkl ryżu). Zagotować do wrzenia i zostawić na małym ogniu jeszcze 10 min.
  2. Ugotowany ryż odstawić na ok. 15 min. nie zdejmując pokrywki, aby wchłonął całkowicie wodę.
  3. Przyrządzić sos do ryżu: 3,5 łyżki octu ryżowego zmieszać z 1/2 łyżką sosu sojowego i 1,5 łyżki cukru. Ostudzony do temperatury pokojowej ryż zalać sosem i wymieszać. Jeżeli ryż ma być śnieżno-biały nie należy dodawać sosu sojowego.
  4. Ułożyć prasowane algi (nori) na macie bambusowej.
  5. Rozsmarować na liściu z alg warstwę przyrządzonego wcześniej ryżu (na grubość ok. 0,5 - 1 cm).
  6. Nałożyć cienką warstwę serka śmietankowego.
  7. Dodać pokrojoną w paski rybę - 2 cienkie, wąskie plastry oraz dodatki (paprykę, awokado, ogórek - pokrojone w pałeczki).
  8. Zawinąć składniki w taki sposób, aby listki nori zamknęły ryż ze składnikami w środku rulonu (trzeba uważać, aby mata bambusowa została na zewnątrz:).
  9. Każdy zwinięty rulonik pokroić na 6-7 części.

Instrukcję ze zdjęciami jak przygotować sushi znajdziesz tutaj.

Komentarz autora

Matę bambusową, pastę wasabi, marynowany imbir, ryż do sushi, a nawet cały zestaw składników do sushi można kupić np. w dużych supermarketach.

Dodaj do jadłospisu

Kraj: Japonia

Rodzaj dania: dania główne

Liczba odwiedzin: 7620

Zapamiętało na koncie: 1 osoba

Artykuły z przepisem: 2

Komentarze

Justa
Justa :: Potrzeba cierpliwości do rolowania sushi, ale efekty są zniewalające, osobiście wolę używać surowej ryby do robienia sushi, ale kupuję tylko i wyłącznie w sprawdzonym źródle, świeżą! Dodanie serka to super pomysł.

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Małże z sosem winno-śmietanowym

Dodane przez:
Sunshine
Czas: 15-30 min.

Dynia z pomidorami

Dodane przez:
GraSmakow.pl
Czas: 30-45 min.

Brak przepisu

Sushi z awokado

Dodane przez:
Sunshine
Czas: 45-60 min.