Pasztet mięsny
Składniki
- mięso wieprzowe łopatka lub schab karkowy 500g
- mięso z królika 500g
- boczek surowy - 500g
- wątroba wieprzowa 400g
- marchewka - 1 szt.
- pietruszka - 1 szt.
- seler - 1/2 szt.
- jajko - 4 szt.
- bułki wysuszone - 3 kajzerki
- tarta bułka - 1 łyżka
- masło - 1 łyżka
Przyprawy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Mięso zagotowac razem z warzywami (ok. 1 godziny) z dodatkiem liscia laurowego i ziela angielskiego.
- Wyjąć mięso z garnka i do wywaru włożyć 3 suche bułki na ok. 10 min.
- Przestudzone mięso i warzywa przepuścić razem z bułką trzykrotnie przez z maszynkę do mielenia mięsa.
- Dodać jajka - oddzielnie rozbić białka i oddzielnie żółtka (piana z białek sprawi, że pasztet będzie bardziej puszysty).
- Wyrobić na jednolitą masę.
- Przełożyc do blaszanej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
- Piec ok. 1 godziny w 180 st. C.
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Mięso zagotowac razem z warzywami (ok. 1 godziny) z dodatkiem liscia laurowego i ziela angielskiego.
- Wyjąć mięso z garnka i do wywaru włożyć 3 suche bułki na ok. 10 min.
- Przestudzone mięso i warzywa przepuścić razem z bułką trzykrotnie przez z maszynkę do mielenia mięsa.
- Dodać jajka - oddzielnie rozbić białka i oddzielnie żółtka (piana z białek sprawi, że pasztet będzie bardziej puszysty).
- Wyrobić na jednolitą masę.
- Przełożyc do blaszanej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
- Piec ok. 1 godziny w 180 st. C.
Dodaj do jadłospisu

Czas oczekiwania: 1-1,5 h
Kraj: Polska
Rodzaj dania: dodatki do dań
Liczba odwiedzin: 201878
Zapamiętało na koncie: 1 osoba
Artykuły z przepisem: 1
Twój komentarz
Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni
Brak przepisu