Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Pieczony dorsz w sosie pomidorowym



Dodane przez: GraSmaków.pl

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 45-60 min.


Składniki

  • filet z dorsza (może być świeży dorsz) - 900g
  • pomidory krojone z puszki - 300g
  • oliwa z oliwek - 5 łyżek
  • cukier puder - 1/2 łyżeczki

Przyprawy

  • tymianek świeży - do smaku
  • bazylia świeża - 7 listków
  • sól
  • pieprz
miejsce na reklame - obszar 5

Przygotowanie

  1. Łyżkę oliwy rozgrzać w rondelku. Do oliwy dodać pomidory, cukier puder, tymianek oraz bazylię. Składniki gotować na małym ogniu przez 5 min.
  2. Filety z dorsza umyć , pokroić każdy filet na 2 części podobnej wielkości, doprawić solą i pieprzem.
  3. 4 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, filety smażyć aż się zarumienią. Następnie filety położyć w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku. Piec koło 8 min, aż ryba będzie upieczona w środku.
  4. Rybę podawać polaną ciepłym sosem pomidorowym.
  5. Można podawać z groszkiem zielonym lub fasolką szparagową.

Dodaj do jadłospisu

Kraj: Polska

Rodzaj dania: dania główne

Liczba odwiedzin: 2230

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 1

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Risotto ze szparagów z truskawkami

Dodane przez:
Boris
Czas: 30-45 min.

Faszerowana cukinia

Dodane przez:
Sunshine
Czas: 45-60 min.

Brak przepisu

Schabowe po chińsku

Dodane przez:
Ewcia
Czas: 30-45 min.