Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Sos pieczarkowy



Dodane przez: sinz

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30-45 min.


Składniki

  • pieczarki - 350g
  • cebula - 1 szt
  • masło Ekstra - 20g
  • śmietana 18% - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 1 łyżka

Przyprawy

  • pieprz - do smaku
  • sól biała - płaska łyżeczka
rozyczki

Przygotowanie

  1. Pieczarki pokroić w plasterki.
  2. Cebulę drobno posiekać, zezłocić na maśle. Następnie dodać pieczarki i smażyć 10 min na małym ogniu.
  3. Zesmażoną cebulkę z pieczarkami przełożyc do garnka, dodać 400 ml wody. Doprawić pieprzem i gotować 25 min.
  4. Śmietanę (3 łyżki) z łyżką mąki, płaską łyżeczką soli oraz 3 łyżkami wywaru wymieszać w kubku. Mieszankę dodać do duszących się pieczarek z cebulą, intensywnie przy tym mieszając, doprowadzić do wrzenia i wyłączyc ogień.

Komentarz autora

Sos jest doskonały jako dodatek do gołąbków,placków ziemniaczanych czy klusek śląskich.

Dodaj do jadłospisu

Kraj: Polska

Rodzaj dania: dodatki do dań

Liczba odwiedzin: 1710

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 0

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Grzanki z ziołami

Dodane przez:
Ptaszyna
Czas: do 15 min.

Jajko sadzone

Dodane przez:
GraSmakow.pl
Czas: do 15 min.

Brak przepisu

Sałatka z rukolą i tuńczykiem

Dodane przez:
Sunshine
Czas: do 15 min.