Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Pierniczki Ani



Dodane przez: Sunshine

Liczba porcji: 180

Czas przygotowania: 45-60 min.


Składniki

  • miód pszczeli - 2 szkl (koło 700g)
  • margaryna w kostce - 1 szt
  • mleko 3,2% - 1 szkl
  • jajka - 3 szt
  • cukier puder - 1 szkl (koło 150g)
  • mąka pszenna - 1,1 kg

Przyprawy

  • soda -2 kopiaste łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
miejsce na reklame - obszar 5

Przygotowanie

  1. Miód (2 szkl) rozpuścić w garnku na małym ogniu. Następnie dodać do rozpuszczonego miodu margarnynę i mieszać na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Mleko (1 szkl) przegotować, dodać do gorącego miodu i margaryny, a następnie dodać 1 opakowanie przyprawy do pierników. Wszystko wymieszać.
  3. Ubić 3 całe jajka ze szklanką cukru pudru.
  4. Mąkę 3,5 szkl wsypać do miski, wlać do niej masę miodową, wymieszać, dodać ubite jajka z cukrem, 2 kopiaste łyżeczki sody, znowu wymieszać.
  5. Do całości dodać jeszcze 2,5 szklanki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i zostawić na drugi dzień.
  6. Następnego dnia ciasto cienko rozwałkować i wycinać pierniczki za pomocą małych foremek w różnych kształtach. Można w ramach urozmaicenia pierniczków przyozdobić je witrażykami. Jeżeli chcesz zobaczyć kilka filmików instruktażowych dotyczących pierniczków koniecznie wejdź na artykuł "Piernikowe szaleństwo przed Świętami Bożego Narodzenia". Na początek należy koniecznie wyłożyć formę pergaminem. Wyciąć różnorodne kształty za pomocą nieco większych foremek. Następnie w środku pierniczków wyciąć kształty malutką foremką tak, aby pozostawić miejsce na witrażyki. Landrynki włożyć do woreczka foliowego, pokruszyć, najlepiej tłuczkiem. Pokruszone landrynki umieścić w środku każdego piernika, najlepiej nasypać nieco więcej, landrynka i tak się roztopi (jeżeli chcesz zobaczyć jak wyglądają takie pierniczki zaglądnij tutaj).
  7. Piec około 8-9 min w 180°C, uważając, aby się nie przypiekły. W przypadku pierniczków z witrażykami po wyjęciu z piekarnika należy odczekać, aż witrażyki zastygną i dopiero potem zdjąć je z formy.

Na gotowe pierniczki położyć lukier biały lub ciemny lukier oraz ozdobić suszonymi owocami i różnego rodzaju posypkami. Jeżeli chcesz wypróbować inny przepis na pierniki znajdziesz go tutaj. Przepis jak przygotować Świąteczna Chatkę z piernika znajdziesz tutaj.

Komentarz autora

Pierniczki mogą być małe, ale ciasto nadaje się także na większe kształty.

Dodaj do jadłospisu

Czas oczekiwania: powyżej 2 h

Kraj: Polska

Rodzaj dania: ciasta/słodycze

Liczba odwiedzin: 35472

Zapamiętało na koncie: 1 osoba

Artykuły z przepisem: 5

Komentarze

Justa
Justa :: Z tej porcji tych pierniczków wychodzi naprawdę mnóstwo... dodanie do nich witrażyków daje niesamowity efekt, zazwyczaj wyrób pierników rozkładam na dwa dni i robię co najmniej tydzień przed Świętami, jeden dzień pieczenie następne dni to dekorowanie

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Bezy

Dodane przez:
Ptaszyna
Czas: 1-1,5 h

Muffiny deserowe z malinami

Dodane przez:
Sunshine
Czas: 30-45 min.

Polewa czekoladowa

Dodane przez:
Sunshine
Czas: do 15 min.