Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Szpinakowe pierożki z ciasta Fillo



Dodane przez: Fosa

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 45-60 min.


Składniki

  • ciasto Fillo - 200g
  • szpinak liście mrożony (lub świeży) - 400g
  • masło Ekstra - 1 kostka (200g)
  • ser Feta (zwykły - nie light) - 1 op. (250g)
  • czosnek - 2 ząbki

 

Przyprawy

 

miejsce na reklame - obszar 5

Przygotowanie

  1. Przygotować farsz: szpinak wrzucić do garnka, dodać wyciśnięty czosnek, dusić pod przykryciem aż się rozmrozi.
  2. Następnie odparować nadmiar wody.
  3. Dodać rozdrobniony ser Feta, podgrzewać aż się rozpuści.
  4. Rozpuścić masło (można zrobić to w mikrofalówce)
  5. Formować pierogi: każdy płat ciasta Fillo smarować przed zwijaniem rozpuszczonym masłem (najlepiej przy pomocy pędzelka).
  6. Każdą porcję farszu zawinąć w trójkątny kształt płatem lub kilkoma płatami ciasta Fillo smarując dodatkowo masłem każdą powierzchnię powstającą przy zwijaniu.
  7. Gotowe pierożki piec na papierze pergaminowym ok 20 min. w 180 st.C - aż się zarumienią.

Komentarz autora

Ciasto Fillo to greckie cieniutkie ciasto o wszechstronnym wykorzystaniu: na słodko i na słono. Niestety nie w każdym sklepie można go dostać, wtedy alternatywę mogą stanowić płaty papieru ryżowego.

Dodaj do jadłospisu

Czas oczekiwania: 15-30 min.

Kraj: Grecja

Rodzaj dania: przystawka

Liczba odwiedzin: 2840

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 0

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Przystawka z szynką parmeńską

Dodane przez:
BartnikSeba
Czas: do 15 min.

Koreczki w koszyczku z arbuza

Dodane przez:
GraSmakow.pl
Czas: do 15 min.

Brak przepisu

Sałatka grecka

Dodane przez:
Ptaszyna
Czas: do 15 min.