Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Kurczak z masłem i świeżą kolendrą



Dodane przez: BartnikSeba

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 1,5-2 h


Składniki

  • podudzia z kurczaka - 1,2 kg
  • migdały - płatki - 100g
  • gęsty jogurt naturalny - 150 ml
  • pomidory w puszce - 400g
  • cebula - 1 szt.
  • śmietana 18% - 4 łyżki
  • sklarowane masło ghee (przepis) - 5 łyżek

Przyprawy

  • kolendra świeża - 6 łyżek
  • imbir - 3 cm
  • czosnek - 3 ząbki
  • chilli w proszku - 0,5 łyżeczki
  • goździki - ¼ łyżeczki
  • cynamon - ¼ łyżeczki
  • garam masala (przepis) - 1 łyżeczka
  • kardamon - 6 strączków
  • sól - 1 łyżeczka
miejsce na reklame - obszar 5

Przygotowanie

Podudzia należy marynować min. 2 godziny.

Marynata:

  1. Czosnek drobno posiekać, imbir zetrzeć w moździerzu i wymieszać z czosnkiem.
  2. Migdały zmielić w mikserze lub drobno posiekać dodać do czosnku i imbiru.
  3. Następnie dodać jogurt, zmielone goździki, zmielony cynamon, kardamon, garam masala i sól.
  4. Wszystko razem wymieszać z pomidorami.


Przygotowanie:

  1. Do marynaty dodać kawałki kurczaka.
  2. Przykryć pokrywką, wstawić do lodówki i marynować min 2 godziny.
  3. Cebulę pokroić w cienkie plasterki.
  4. Klarowane masło ghee rozgrzać na patelni, dodać cebulę, smażyć do zmieknięcia i zbrązowienia.
  5. Dodać kurczaka z marynatą i smażyć 2 minuty.
  6. Dodać posiekaną świeżą kolendrę oraz śmietanę.
  7. Wszystko wymieszać, przełożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego.
  8. Piec ok 1 godzinę w 180 st. C.
  9. Po wyjęciu z piekarnika odczekac 10 min. i przed podaniem zebrać nadmiar tłuszczu.


Dodaj do jadłospisu

Kraj: Indie

Rodzaj dania: dania główne

Liczba odwiedzin: 4754

Zapamiętało na koncie: 1 osoba

Artykuły z przepisem: 1

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Kluski śląskie

Dodane przez:
GraSmakow.pl
Czas: 15-30 min.

Ryż gotowany

Dodane przez:
GraSmaków.pl
Czas: 15-30 min.

Masło klarowane - ghee

Dodane przez:
Ptaszyna
Czas: 45-60 min.