Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Rosół z kury



Dodane przez: GraSmaków.pl

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 1-1,5 h


Składniki

  • podudzia z kurczaka - 4 szt.
  • marchew - 3 szt
  • pietruszka korzeń - 1 szt.
  • seler - 1/2 szt.
  • por - 1 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • natka pietruszki
  • makaron gniazda lub nitki - 200g

Przyprawy

  • kostka rosołowa - 2 szt.
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
rozyczki

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać ok. 3 litry wody, dodać podudzia i zagotować.
  2. Zmniejszyć ogień i po chwlili zebrać szumy.
  3. Dodać kostki rosołowe, marchew, pietruszkę i seler (pokrojone w kawałki), por, liść laurowy oraz kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.
  4. Gotować na wolnym ogniu ok. 50 min.
  5. Cebulę przekroić na pół i przypalić na palniku.
  6. Dodać do rosołu (sklaruje to zupę), gotować jeszcze kilka min.
  7. Przyprawić solą i rosół jest gotowy.
  8. Ugotować makaron.
  9. Podawać z makaronem, posypany posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do jadłospisu

Kraj: Polska

Rodzaj dania: zupy

Liczba odwiedzin: 6307

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 0

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Zupa grochowa

Dodane przez:
GraSmakow.pl
Czas: 45-60 min.

Zimowa Minestrone z makaronem

Dodane przez:
Gastrosfera
Czas: 45-60 min.

Brak przepisu

Pierogi ruskie razowe

Dodane przez:
sinz
Czas: 30-45 min.