Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Mazurek z masą bakaliową



Dodane przez: Sunshine

Liczba porcji: 15

Czas przygotowania: 45-60 min.


Składniki

 

Składniki na ciasto:

 

  • mąka pszenna - 450g
  • cukier - 150g
  • masło Ekstra - 300g
  • jajka - 1 szt
  • żółtka - 2szt
  • śmietana 18%
  • szczypta soli

 

Składniki nadzienia:

 

  • jajka - 5szt
  • daktyle suszone - 100g
  • orzechy włoskie100g
  • figi suszone - 100g
  • rodzynki - 100g
  • migdały całe - 100g
miejsce na reklame - obszar 5

Przygotowanie

  1. Na początku wyrobić ciasto: mąkę, masło, 150g cukru, żółtka, śmietanę oraz szczyptę soli wymieszać i następnie zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 min.
  2. Od schłodzonego ciasta oddzielić 2/3 porcji i rozwałkować - włożyć do natłuszczonej blachy (wymiary 40cm na 25cm). Z reszty ciasta uformować cienki wałek lub warkocz i przylepić go wokół brzegu placka. Jajko rozbić widelcem, następnie posmarować nim wierzch ciasta.
  3. Piec 25 min w 180 st. C.
  4. Daktyle, figi i rodzynki sparzyć wrzątkiem, następnie osączyć i pokroić. Orzechy i obrane ze skórki migdały  posiekać (migdały, jeżeli są w skórce należy najpierw sparzyć w gorącej wodzie, a następnie obrać).
  5. Żółtka (5 szt.) utrzeć z cukrem (150g) na puszystą masę. Białka (5 szt.) ubić na sztywno. Żółtka dołączyć do białek, dodać bakalie i delikatnie wymieszać.
  6. Masę rozłożyć na podpieczonym spodzie ciasta. Całość piec jeszcze 20-25 min. w 180 st.C.
  7. Schłodzony mazurek ozdobić polewą czekoladową lub lukrem oraz pozostałymi bakaliami.

Dodaj do jadłospisu

Czas oczekiwania: 15-30 min.

Kraj: Polska

Rodzaj dania: ciasta/słodycze

Liczba odwiedzin: 7218

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 2

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Ciasto daktylowe

Dodane przez:
Ptaszyna
Czas: 30-45 min.

Polewa czekoladowa

Dodane przez:
Sunshine
Czas: do 15 min.

Sałatka z selerem i szynką

Dodane przez:
Ptaszyna
Czas: 30-45 min.