Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Indyk w morelowej musztardzie



Dodane przez: GraSmaków.pl

Liczba porcji: 5

Czas przygotowania: 1-1,5 h


Składniki

  • pierś z indyka - 1,5kg
  • ocet - 1/4szkl
  • dżem morelowy niskosłodzony - 200g
  • musztarda - 50g
rozyczki

Przygotowanie

  1. Pierś z indyka opłukać i osuszyć.
  2. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni Cesjusza. Pierś ułożyć w naczyniu żaroodpornym i dolać 1/2 szklanki wody. Naczynie przykryć i piec 1 godzinę.
  3. Przygotować musztardę morelową. Połączyć dżem z moreli, ocet oraz musztardę w jednym garnuszku, całość dobrze wymieszać, garnek postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, następnie całość dusić jeszcze przez kilkanaście minut na malutkim ogniu mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem schłodzić do temperatury pokojowej.
  4. Po godzinie odkryć piersi z indyka i posmarować je używając 1/4 musztardy morelowej. Piec kolejne 25 min w odkrytym naczyniu, aż powierzchnia indyka nabierze złotego koloru.
  5. Danie podawać pokrojone w cienkie plastry i przybrane pozostałą musztardą morelową.

Dodaj do jadłospisu

Kraj: Polska

Rodzaj dania: dania główne

Liczba odwiedzin: 7919

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 2

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Gulasz wołowy z warzywami

Dodane przez:
sinz
Czas: 1,5-2 h

Kotleciki a'la kebab

Dodane przez:
Ewcia
Czas: 15-30 min.

Groszek zielony gotowany

Dodane przez:
GraSmaków.pl
Czas: do 15 min.

Sałatka z kokardkami

Dodane przez:
Sasha
Czas: 15-30 min.