Kurczak w złotej skórce
Składniki
- pierś kurczaka - 400g
- sos sojowy - 60ml
- miód - 2 łyżeczki
- sok z pomarańczy - 1/2 szklanki
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- mąka pszenna - 150g (1 szkl)
Przyprawy
- curry - 2 łyżeczki
- papryka słodka - 1-2 łyżeczki
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka opłukać i pokroić na kawałki o wielkości mniej więcej 4cm na 4cm.
- Przygotować marynatę - wymieszać sos sojowy, miód 2 łyżeczki, curry 2 łyżeczki, paprykę słodką, sok z pomarańczy 1/2 szklanki oraz łyżkę oliwy. Odłożyć do lodówki i marynować 1-2h.
- Po 2h wyjąć kurczaka i panierować każdy kawałek w mące. Marynatę odstawić, przyda się na koniec smażenia.
- Kurczaka podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni na cieniutkiej warstwie oliwy z dwóch stron.
- Zaraz po tym jak na kurczaku pojawi się skórka (mięso w środku powinno być jeszcze surowe) należy na patelnię dodać pozostałą marynatę.
- Całość smażyć jeszcze kilka minut (2-3 min). Kurczaka nie można przesmażyć.
- Podawać z ryżem lub jogurtem.
- curry - 2 łyżeczki
- papryka słodka - 1-2 łyżeczki
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka opłukać i pokroić na kawałki o wielkości mniej więcej 4cm na 4cm.
- Przygotować marynatę - wymieszać sos sojowy, miód 2 łyżeczki, curry 2 łyżeczki, paprykę słodką, sok z pomarańczy 1/2 szklanki oraz łyżkę oliwy. Odłożyć do lodówki i marynować 1-2h.
- Po 2h wyjąć kurczaka i panierować każdy kawałek w mące. Marynatę odstawić, przyda się na koniec smażenia.
- Kurczaka podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni na cieniutkiej warstwie oliwy z dwóch stron.
- Zaraz po tym jak na kurczaku pojawi się skórka (mięso w środku powinno być jeszcze surowe) należy na patelnię dodać pozostałą marynatę.
- Całość smażyć jeszcze kilka minut (2-3 min). Kurczaka nie można przesmażyć.
- Podawać z ryżem lub jogurtem.
Dodaj do jadłospisu

Czas oczekiwania: 1,5-2 h
Kraj: Włochy
Rodzaj dania: dania główne
Liczba odwiedzin: 150794
Zapamiętało na koncie: 0 osób
Artykuły z przepisem: 0
Twój komentarz
Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni