Pizza Creola
Składniki
- mąka pszenna - 250g
- mąka ziemniaczana - 30g
- olia z oliwek - 4 łyżki
- drożdże - 12g
- mleko - 4 łyżki
- woda - około 1/4 szkl
- ser mozzarella - 250g
- pieczarki - 120g
- szynka parmeńska - 100g
- pomidorki koktajlowe - 200g
- rukola - 25g
Przyprawy
- sól - 1/4 łyżeczki
- oregano - 4 łyżki
Przygotowanie
- Dodać do miski mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, na środku mąki zrobić mały dołek. Sól dodać z boku dołka, w dołku umieścić drżdże, 4 łyżki oliwy, mleko i wodę. Całość wymieszać i wyrabiać 20 min (na drewnianej powierzchni).
- Wyrobione ciasto zwinąć w kształt kuli, położyć na drewnianej powierzchni przykryć wilgotną ścierką, na wilgotną ścierkę położyć sucha ścierkę, całość przykryć miska (miska musi być większa niż ciasto, żeby nie ograniczała rośnięcia), odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
- Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 kulki i rozprasować rękami na blaszce każdą porcję (średnica około 25cm), środek 0,3 mm boki 1 cm grubości.
- Nagrzać piekarnik do 250 stopni bez termoobiegu.
- Każdy rozprasowany kawałek posmarować oliwą, ser mozzarella pokroić na cienkie kosteczki, posypać nim ciasto. Pieczarki pokroić w plasterki i wyłożyć na pizzę, całość posypać suszonym oregano.
- Pizzę włożyć do piekarnika i piec 11 minut na 250 stopni bez obiegu.
- Po wyjęciu pizzy z piekarnika dodać świeże pomidorki koktajlowe przecięte na połówki, 3-4 plastry szynki parmeńskiej cienko pokrojonej (3-4 plastry na każdą pizzę), trochę oliwy oraz rukoli na koniec.
- sól - 1/4 łyżeczki
- oregano - 4 łyżki
Przygotowanie
- Dodać do miski mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, na środku mąki zrobić mały dołek. Sól dodać z boku dołka, w dołku umieścić drżdże, 4 łyżki oliwy, mleko i wodę. Całość wymieszać i wyrabiać 20 min (na drewnianej powierzchni).
- Wyrobione ciasto zwinąć w kształt kuli, położyć na drewnianej powierzchni przykryć wilgotną ścierką, na wilgotną ścierkę położyć sucha ścierkę, całość przykryć miska (miska musi być większa niż ciasto, żeby nie ograniczała rośnięcia), odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
- Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 kulki i rozprasować rękami na blaszce każdą porcję (średnica około 25cm), środek 0,3 mm boki 1 cm grubości.
- Nagrzać piekarnik do 250 stopni bez termoobiegu.
- Każdy rozprasowany kawałek posmarować oliwą, ser mozzarella pokroić na cienkie kosteczki, posypać nim ciasto. Pieczarki pokroić w plasterki i wyłożyć na pizzę, całość posypać suszonym oregano.
- Pizzę włożyć do piekarnika i piec 11 minut na 250 stopni bez obiegu.
- Po wyjęciu pizzy z piekarnika dodać świeże pomidorki koktajlowe przecięte na połówki, 3-4 plastry szynki parmeńskiej cienko pokrojonej (3-4 plastry na każdą pizzę), trochę oliwy oraz rukoli na koniec.
Dodaj do jadłospisu

Czas oczekiwania: 1,5-2 h
Kraj: Włochy
Rodzaj dania: dania główne
Liczba odwiedzin: 21181
Zapamiętało na koncie: 0 osób
Artykuły z przepisem: 0
Komentarze
Twój komentarz
Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni