Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Uszka bożonarodzeniowe



Dodane przez: BartnikSeba

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 30-45 min.


Składniki

  • kapusta kiszona - 500 g
  • marchew - 1 szt.
  • podgrzybki suszone - 100 g
  • cebula - 1 szt.
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • olej roślinny - 10 ml
  • mąka pszenna - 750 g
  • jajka - 1 szt.

Przyprawy

sól, pieprz do smaku

rozyczki

Przygotowanie

Farsz:

  1. Podgrzybki moczyć w wodzie przez kilka godzin, następnie gotować ok 50 min. (wywaru nie wylewać - może się przydać do bożonarodzeniowego barszczu).
  2. Kapustę kiszoną opłukać, odcisnąć, drobno pokroić, zalać wodą.
  3. Dodać startą marchewkę i gotować ok 2h.
  4. Ugotowane podgrzybki drobno pokroić, wymieszać z łyżką tartej bułki.
  5. Cebulę drobno pokroić i na dużej patelni zeszklić na oleju.
  6. Do cebuli dodać ugotowaną kapustę i podgrzybki, wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku, smażyć jeszcze przez chwilę.
  7. Zostawić do ostygnięcia.
 

Ciasto:

  1. Wysypać mąkę do dużego naczynia, dodać pół szklanki przegotowanej wody, wymieszać.
  2. Wyłożyć na stolnicę, wbić jajko, dodać łyżkę oleju, ugniatać dodając w zależnosci od potrzeb wody lub mąki, tak aby wyrobić luźne, ale zwarte ciasto.
  3. Ciasto rozwałkowywać partiami, wycinać kwadraciki (4x4 cm) lub koła (średnica 5 cm).
  4. Na każdy kawałeczek ciasta nałożyć odrobinę farszu, złożyć na pół, skleić brzegi, a następnie skleić dwa końce tak, aby ulepić uszka.
  5. Uszka wrzucić do wrzątku, gotować do miękkości  - ok 15 min.

 

 


Dodaj do jadłospisu

Kraj: Polska

Rodzaj dania: dodatki do dań

Liczba odwiedzin: 5342

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 0

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Pieczarki smażone

Dodane przez:
GraSmakow.pl
Czas: 15-30 min.

Barszcz tradycyjny

Dodane przez:
GraSmaków.pl
Czas: 1-1,5 h

Biszkopt z owocami

Dodane przez:
Ewcia
Czas: 45-60 min.