Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Chińszczyzna z cukinią



Dodane przez: Boris

Liczba porcji: 5

Czas przygotowania: 30-45 min.


Składniki

  • cebula - 1 szt (duża)
  • papryczka chili - 1szt
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek (lub olej ryżowy)
  • pomarańcze - 2szt
  • wiórki ze skórki pomarańczowej - 4 łyżki
  • cukinia - 1szt (około 400g)
  • papryka żółta - 1szt
  • papryka czerwona - 1szt
  • wieprzowina - 500g
  • sos sojowy - 5 łyże

Przyprawy

  • curry - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • kolendra świeża - pęczek
  • sezam - 6 łyżek
miejsce na reklame - obszar 5

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w piórka. Papryczkę chili drobno pokroić. Pomarańczę sparzyć, następnie wyciąć wiórki ze skórki i odłożyć na talerzyk, następnie wycisnąć sok z połówki pomarańczy.
  2. Wieprzowinę pociąć w cieniutkie paseczki, następnie podsmażyć na Woku, dodać odrobinę curry, paprykę słodką oraz kilka łyżek soku z pomarańczy. Wieprzowinę odłożyć na bok.
  3. Cebulę, papryczkę chili oraz wiórki pomarańczowe ze świeżej pomarańczy podsmażyć w Woku.
  4. Cukinię oczyścić z pestek, następnie pokroić w cienkie paseczki. Paprykę zółtą i czerwoną pokroić w paseczki.
  5. Obrać pomarańczę (trzeba dokładnie obrać z białych części) i pokroić w kostkę.
  6. Do cebuli, chili i skórki pomarańczowej dodać paprykę żółtą i czerwoną, po 2 min dodać cukinię oraz pokrojoną w kostkę dokładnie obraną pomarańczę.
  7. Dodać do całości odłożone mięso.
  8. Ziarna sezamu sprażyć na drugiej patelni. Dodać do woka 1 min po dodaniu mięsa.
  9. Do całości dodać 1 łyżeczkę curry oraz 1 łyżeczkę papryki słodkiej, następnie dodać sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy, sos sojowy 4-5 łyżek. Cały czas ogień musi być maksymalnie podkręcony i cały czas trzeba podrzucać/mieszać potrawę na Woku. Całość smażyć około 5 min.
  10. Na koniec tuż przed zdjęciem z ognia dodać posiekaną kolendrę.
  11. Podawać z ryżem.

Komentarz autora

Trzeba pamiętać, iż ta potrawa wymaga tempa należy smażyć ja w Woku. Cały czas mieszać, smażyć na dużym ogniu i uważać żeby się nie przypaliło.

Dodaj do jadłospisu

Kraj: Chiny

Rodzaj dania: dania główne

Liczba odwiedzin: 3795

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 0

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Kotlety z jaj

Dodane przez:
GraSmakow.pl
Czas: 15-30 min.

Wołowina w piwie

Dodane przez:
Sunshine
Czas: 1,5-2 h

Zupa tajska z krewetkami

Dodane przez:
GraSmaków.pl
Czas: 30-45 min.

Wołowina po chińsku na ostro

Dodane przez:
sinz
Czas: 30-45 min.