Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Pad Thai z krewetkami



Dodane przez: Boris

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 15-30 min.


Składniki

  • krewetki średniej wielkości - 150g
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 1szt (mała)
  • olej sezamowy - 5 łyżek
  • papryczka chili - 1szt (mała)
  • grzyby Mun - 20g (suszone, 1/2 opakowania)
  • papryka czerwona - 1szt
  • limonka - 1szt
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • orzeszki ziemne - 50g
  • makaron japoński Udon - 150g

Przyprawy

  • kolendra - pęczek
rozyczki

Przygotowanie

  1. Krewetki zmacerować 2h przed smażeniem. Czosnek 1 ząbek wycisnąć, dodać 2 łyżki sosu sojowego, sok z 1/2 limonki oraz drobno posiekaną papryczkę chili, wszystko wymieszać dodać do surowych krewetek i odstawić na 2h. Jeżeli nie ma czasu na macerowanie można spokojnie dodawać powyższe składniki zgodnie z kolejnością w przepisie poniżej.
  2. Czosnek (1 ząbek), małą cebulę oraz 1/2 papryczki chili podsmażyć na oleju sezamowym.
  3. Grzyby Mun zalać wrzącą wodą i moczyć przez około 15 min (1/2 opakowania), następnie pokroić i dodać do reszty na patelnię.
  4. Paprykę czerwoną pokroić w paseczki i dodać do smażenia.
  5. Podczas smażenia dodać sok z 1/2 limonki oraz odrobinę sosu sojowego 2-3 łyżki.
  6. Orzeszki ziemne, niesolone rozdrobnić i dodać do całości.
  7. Dodać krewetki świeże 10-15 szt średniej wielkości. Całość smażyć kilka minut.
  8. Makaron japoński Udon przygotować według instrukcji na opakowaniu (można użyć makaronu ryżowego).
  9. Następnie dodać makaron na patelnię, wszystko wymieszać i na koniec dodać posiekaną świeżą kolendrę.

Dodaj do jadłospisu

Czas oczekiwania: 15-30 min.

Kraj: Tajlandia

Rodzaj dania: dania główne

Liczba odwiedzin: 6191

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 0

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Leczo

Dodane przez:
sinz
Czas: 30-45 min.

Zupa rybna z ryżem

Dodane przez:
GraSmaków.pl
Czas: do 15 min.

Tajski przysmak ze słodkim groszkiem

Dodane przez:
Boris
Czas: 15-30 min.