Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Makaron Linguine z zielonym kalafiorem



Dodane przez: Boris

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 15-30 min.


Składniki

  • kalafior zielony - 1 szt (główka)
  • Gorgonzola - 200g
  • makaron Linguine - 100g (ew Spaghetti)
  • cebula szalotka - 1 szt
  • szynka szwarcwaldzka - 80g
  • chili - 1szt
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • woda - 1 szklanka (około 250 ml)

Przyprawy

  •  pieprz czarny - szczypta
rozyczki

Przygotowanie

  1. Kalafior - małe różyczki uciąć i oddzielić od głąba, głąb kalafiora cienko pokroić. Cebulę pokroić w piórka.
  2. Pokrojony głąb razem z cebulą podsmażyć na oliwie. Dodać różyczki kalafiora, szynkę szwarcwaldzką pokrojoną w paski oraz posiekaną papryczkę chilli (1 szt).
  3. Całość podsmażyć 3-4 minuty, dodać 250 ml wody oraz lekko wcześniej podgotowany makaron Linguine (ew Spaghetti) i wymieszać. Całość chwilę gotować tak, aby makaron był al dente.
  4. Na koniec dodać ser Gorgonzola pokrojony w kostkę, gotować 2 min.

Dodaj do jadłospisu

Kraj: Włochy

Rodzaj dania: dania główne

Liczba odwiedzin: 3500

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 0

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Kurczak z rusztu wędzony w herbacie

Dodane przez:
buszujaca
Czas: 1-1,5 h

Schab ze śliwką

Dodane przez:
Iwonka
Czas: 45-60 min.

Orzeźwiająca lemoniada

Dodane przez:
Sunshine
Czas: do 15 min.

Martini z melonem

Dodane przez:
Sunshine
Czas: do 15 min.