Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Sernik świąteczny



Dodane przez: Jolantas

Liczba porcji: 25

Czas przygotowania: powyżej 2 h


Składniki

Masa serowa

  • ser śmietankowy trzykrotnie zmielony - 1 kg (np. Piątnica)
  • drobny cukier - 200 g (1 szklanka, można dodać 1,5 szklanki)
  • mąka pszenna - 3 łyżk
  • jajka - 5szt
  • śmietanka kremówka 30% lub 36% - 125 ml (1/2 szklanki, najlepiej gęstej)
  • aromat waniliowy - 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • sproszkowana wanilia - 1 opakowanie (lub ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej czy torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią)

 

Wierzch

  • śmietana kwaśna i gęsta 18% - 250 m
  • drobny cukier - 3 łyżki

 

Spód

  • Twixy - 4szt
  • ciasteczka Digestive lub herbatniki z czekoladą - 1 opakowanie
miejsce na reklame - obszar 5

Przygotowanie

  1. Brytfankę posmarować tłuszczem i rozłożyć na niej papier do piecznenia. Twixy z ciasteczkami porozgniatać, wsypać do brytfanki i odłożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.
  2. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
  3. Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym (lepsze jest mieszadło miksera niż ubijaczka). Zeskrobywać szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
  4. Dodać śmietankę kremową, wanilię i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
  5. Masę wylać do przygotowanej formy (najlepiej okrągłej), wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
  6. Wierzch: Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
  7. Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony, wstawić do lodówki na całą noc.


Podawać z owocami lub sosem owocowym bądź karmelowym.

Komentarz autora

SMACZNEGO!

Dodaj do jadłospisu

Kraj: Polska

Rodzaj dania: ciasta/słodycze

Liczba odwiedzin: 1449

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 0

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Babeczki z budyniem

Dodane przez:
Sunshine
Czas: 15-30 min.

Owocowe koreczki

Dodane przez:
sinz
Czas: do 15 min.

Kurczak z czerwonym winogronem

Dodane przez:
Sunshine
Czas: 1-1,5 h