Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Wątróbka zapiekana z owocami i boczkiem



Dodane przez: Pyza

Liczba porcji: 20

Czas przygotowania: 30-45 min.


Składniki

  • boczek wieprzowy wędzony - 20 plastrów (ok 200 g)
  • wątróbka z kurczaka - 300 g
  • śliwki suszone - 20 szt.
  • gruszka - 2-3 sztuki
  • olej roślinny - 1 łyżka do posmarowania naczynia
  • wykałaczki lub szpadki - 20 szt.

Przyprawy

  • papryka słodka - 4 łyżeczki
  • rozmaryn (świeży posiekany) - 3 łyżeczki
  • sól - do smaku
  • pieprz ziołowy - do smaku
rozyczki

Przygotowanie

  1. Plastry boczku nie mogą być zbyt cienkie bo będą się rozrywać podczas zawijania.
  2. Wątróbkę opłukać, dokładnie osuszyć i każdą podzielić na pół.
  3. Gruszki obrać, podzielić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne.
  4. Wątróbkę odrobinę posolić (bez obaw, nie stwardnieje).
  5. Każdy plaster boczku posypać mieloną papryką, pieprzem ziołowym i rozmarynem, ułożyć przy jednym brzegu kawałek surowej wątróbki, jedną śliwkę i ósemkę gruszki, dokładnie zwinąć i spiąć wykałaczką.
  6. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu leciutko posmarowanym olejem i zapiekać przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.
  7. Podawać najlepiej na gorąco.
  8. Roladki można przygotować kilka godzin wcześniej a zapiec tuż przed podaniem.

Komentarz autora

pyszna przekąska na gorąco

Dodaj do jadłospisu

Kraj: Polska

Rodzaj dania: przystawka

Liczba odwiedzin: 8310

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 0

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Roladki szpinakowe z łososiem

Dodane przez:
Ptaszyna
Czas: 45-60 min.

Bakłażan po indyjsku

Dodane przez:
Ptaszyna
Czas: 30-45 min.

Chrupiąca bagietka

Dodane przez:
GraSmaków.pl
Czas: 30-45 min.

Czipsy ziemniaczane pieczone na ostro

Dodane przez:
Sunshine
Czas: 15-30 min.