Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Tajski przysmak ze słodkim groszkiem



Dodane przez: Boris

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 15-30 min.


Składniki

  • czosnek - ząbek - 4 szt.
  • imbir korzeń - 2-3 cm
  • sos sojowy ciemny - 4 łyżki
  • limonka - 2 szt.
  • miód pszczeli - 1 łyżka
  • sambal oelek - 1 łyżka
  • groszek cukrowy - 150 g
  • makaron Mie - 150 g
  • olej ryżowy - 3 łyżki
  • migdały płatki - 50 g

Przyprawy

  • kolendra natka - kilka łodyżek
miejsce na reklame - obszar 5

Przygotowanie

  1. Czosnek (3szt) posiekać razem z imbirem, następnie wymieszać z sosem sojowym i sokiem z jednej limonki, dodać miód, sambal oelek i całość wymieszać.
  2. 1/2 opakowania groszku cukrowego (ok 150g) opłukać i osuszyć.
  3. Przygotować makaron tajski Mie według przepisu na opakowaniu.
  4. Na Wok dodać olej ryżowy (4 łyżki), mocno podgrzać, dodać dodatkowo 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry, po minucie dodać groszki i smażyć 2 minuty.
  5. Makaron odcedzić i osuszyć, następnie wrzucić na patelnie i całość przerzucać, następnie dodać mieszankę czosnkowo-imbirową z miseczki. Całość smażyć i podrzucać 2 min.
  6. Na patelni należy sprażyć migdały w płatkach (lub słupkach). Migdały dodać na koniec smażenia do Woka.
  7. Danie podawać z ósemkami limonki i kolendrą.

Dodaj do jadłospisu

Kraj: Tajlandia

Rodzaj dania: dania główne

Liczba odwiedzin: 5301

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 0

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Fajita

Dodane przez:
Ewcia
Czas: 30-45 min.

Kotlety mielone

Dodane przez:
sinz
Czas: 30-45 min.

Zupa tajska z krewetkami

Dodane przez:
GraSmaków.pl
Czas: 30-45 min.

Pineapple rice (ryż w ananasie)

Dodane przez:
Agniesia
Czas: 45-60 min.