Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Mazurek z szafranem



Dodane przez: GraSmaków.pl

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: 30-45 min.


Składniki

(Ilość na małą tortownicę, około 22 cm średnicy)

Ciasto:

  • migdały mielone - 130 g
  • jajka - 2 szt.
  • cukier - 150 g
  • szafran - 0,5 g
  • masło Ekstra - 50 g
  • ziemniaki ugotowane - 2 szt (około 180 g)

Dekoracja

  • orzechy pistacjowe - 50 g
  • migdały płatki - 50 g
  • bułka tarta - odrobina do zasypania blachy
miejsce na reklame - obszar 5

Przygotowanie

  1. Podgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Białka odzielić od żółtek. Następnie ubić Białka z cukrem na białą, puszystą masę.
  2. Rozkruszyć szafran w moździerzu na miałki proszek z łyżeczką cukru.
  3. Utrzeć masło, dodać do niego żółtka i wmieszać masę z białek. Dodać szafran i zmielone migdały oraz utłuczone i ostudzone ziemniaki, po czym całość dokładnie wymieszać.
  4. Natłuścić tortownicę o średnicy 22 cm i poprószyć bułką tartą. Wlać do formy ciasto i posypać je grubo posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.
  5. Piec ciasto na ruszcie na dolnym poziomie piekarnika, przez 35-40 min, a potem pozostawić je do ostygnięcia na metalowej kratce.
  6. Ozdobić płatkami migdałów.

Dodaj do jadłospisu

Kraj:

Rodzaj dania: ciasta/słodycze

Liczba odwiedzin: 149863

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 0

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Ptysie z bitą śmietaną

Dodane przez:
ewkie
Czas: 45-60 min.

Mus jabłkowy

Dodane przez:
GraSmakow.pl
Czas: 15-30 min.

Herbata zimowa z przyprawami

Dodane przez:
buszujaca
Czas: do 15 min.

Brak przepisu