Mazurek z szafranem
Składniki
(Ilość na małą tortownicę, około 22 cm średnicy)
Ciasto:
- migdały mielone - 130 g
- jajka - 2 szt.
- cukier - 150 g
- szafran - 0,5 g
- masło Ekstra - 50 g
- ziemniaki ugotowane - 2 szt (około 180 g)
Dekoracja
- orzechy pistacjowe - 50 g
- migdały płatki - 50 g
- bułka tarta - odrobina do zasypania blachy
Przygotowanie
- Podgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Białka odzielić od żółtek. Następnie ubić Białka z cukrem na białą, puszystą masę.
- Rozkruszyć szafran w moździerzu na miałki proszek z łyżeczką cukru.
- Utrzeć masło, dodać do niego żółtka i wmieszać masę z białek. Dodać szafran i zmielone migdały oraz utłuczone i ostudzone ziemniaki, po czym całość dokładnie wymieszać.
- Natłuścić tortownicę o średnicy 22 cm i poprószyć bułką tartą. Wlać do formy ciasto i posypać je grubo posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.
- Piec ciasto na ruszcie na dolnym poziomie piekarnika, przez 35-40 min, a potem pozostawić je do ostygnięcia na metalowej kratce.
- Ozdobić płatkami migdałów.
Dodaj do jadłospisu

Kraj:
Rodzaj dania: ciasta/słodycze
Liczba odwiedzin: 162266
Zapamiętało na koncie: 0 osób
Artykuły z przepisem: 0
Twój komentarz
Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni
Brak przepisu