Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Pineapple rice (ryż w ananasie)



Dodane przez: Agniesia

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 45-60 min.


Składniki

  • olej sezamowy - 5 łyżek
  • ananas - 1 szt. (miąższ)
  • ryż biały - 270 g
  • groszek zielony - 600 g
  • marchew - 150 g
  • krewetki - 100 g
  • cebula - 150 g
  • czosnek - ząbek - 2 szt.
  • papryczka chilli zielona - 2 szt.
  • jajka - 2 szt.
  • orzechy nerkowca - 15 szt.
  • rodzynki - 1 łyżka

Przyprawy

  • curry - 1 łyżeczka
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • sos sojowy ciemny - 2 łyżeczka
  • sól biała - do smaku
miejsce na reklame - obszar 5

Przygotowanie

  1. Orzechy nerkowca uprażyć na patelni. Cebule, groszek, marchewki czosnek pokroić w średniej wielkości kostkę. Jajka rozbić i usmażyć jak jajecznicę. Ananas podzielić na dwie części mniejszą i większą (tworząc miseczkę i pokrywkę). Miąższ pokrić na średniej wielkości kawałeczki, z 1/3 ananasa zrobić sok.
  2. Na wok nalać olej sezamowy tak by był równomiernie pokryty olejem. Wrzucić na wok cebulę, czosnek i chili i smażyć do zrumienienia. Dodać krewetki i smażyć okolo 3 minuty. Dodać ananas i sok z ananasa, smażyć około minnuty.
  3. Dodać przyprawy curry i kurkumę, wymieszać i dodać wcześniej ugotowany ryż. 
  4. Dodać ścięte jajko i sos sojowy. Doprawić w razie potrzeby solą.
  5. Ryż nałożyć do miseczki z ananasa i przykryć drugą częścią.
  6. Podawać ciepły, najlepszy jest świeży, podgrzewany traci swój unikalny smak.

Dodaj do jadłospisu

Kraj: Tajlandia

Rodzaj dania: dania główne

Liczba odwiedzin: 4410

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 0

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Kieszonka ze szpinakiem i serem feta

Dodane przez:
Sunshine
Czas: 30-45 min.

Schabowe po chińsku

Dodane przez:
Ewcia
Czas: 30-45 min.

Brak przepisu

Tajski przysmak ze słodkim groszkiem

Dodane przez:
Boris
Czas: 15-30 min.