Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Flan pomarańczowy



Dodane przez: Cookbook

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: 1-1,5 h


Składniki

1,25 szklanki cukru kryształu

2 szklanki mleka

1 szklanka śmietany kremówki - 30 lub 36

6 żółtek

4 jajka

4 łyżeczki sosu TABASCO Brand Green Pepper

0,25 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy

miejsce na reklame - obszar 5

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 160°C. W litrowym rondlu z grubym dnem podgrzej 1 szklankę cukru na średnim gazie, aż do stopienia się cukru. Nieustannie mieszaj za pomocą drewnianej łyżki, aż cukier nabierze ciemnego, bursztynowego koloru. Szybko przelej karmel do szklanej formy do pieczenia o średnicy 23cm lub do ośmiu pucharków o pojemności szklanki. Energicznie przechylaj naczynie, by równomiernie pokryć dno i boki karmelem. Odstaw.

W 2-litrowym rondlu podgrzej mleko i śmietanę kremówkę na średnim gazie, doprowadzając do wrzenia. W międzyczasie w średniej misce ubij żółtka, jajka i pozostałą ćwierć szklanki cukru. Wolnym strumieniem wlej gorącą mieszankę mleczną do jajek, nieustannie ubijając. Dodaj zielony sos TABASCO i ekstrakt z pomarańczy. Umieść miskę w kąpieli wodnej w nieco większym garnku. Do większego garnka wlej gorącą wodę do połowy wysokości miski z masą. W przypadku 23-centymetrowej formy piecz przez 75 minut lub do momentu, gdy podczas sprawdzania ciasta nożem wyciągnięty nóż będzie czysty. Masę w pucharkach piecz przez ok. 30 minut. Wyjmij z kąpieli wodnej i ustaw na kratce. Ostudź do temperatury pokojowej. Przykryj i wstaw na noc do lodówki.

Przed podaniem szybko odwróć flan na półmisek.


Dodaj do jadłospisu

Kraj:

Rodzaj dania: ciasta/słodycze

Liczba odwiedzin: 3746

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 0

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Szarlotka z cynamonem

Dodane przez:
Sunshine
Czas: 45-60 min.

Ciasto daktylowe

Dodane przez:
Ptaszyna
Czas: 30-45 min.

Brak przepisu

Brak przepisu