Włącz/Wyłącz zdjęcie

Pasztet świąteczny, fot. Sunshine

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania: 45-60 min.

Czas oczekiwania: 1-1,5 h

Kraj: Polska

Rodzaj dania: dodatki do dań

Liczba odwiedzin: 203002

Zapamiętało na koncie: 1

Artykuły z przepisem: 1

Pasztet mięsny

Składniki

  • mięso wieprzowe łopatka lub schab karkowy 500g
  • mięso z królika 500g
  • boczek surowy - 500g
  • wątroba wieprzowa 400g
  • marchewka - 1 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • seler - 1/2 szt.
  • jajko - 4 szt.
  • bułki wysuszone - 3 kajzerki
  • tarta bułka - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka

Przyprawy

  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso zagotowac razem z warzywami (ok. 1 godziny) z dodatkiem liscia laurowego i ziela angielskiego.
  2. Wyjąć mięso z garnka i do wywaru włożyć 3 suche bułki na ok. 10 min.
  3. Przestudzone mięso i warzywa przepuścić razem z bułką trzykrotnie przez z maszynkę do mielenia mięsa.
  4. Dodać jajka - oddzielnie rozbić białka i oddzielnie żółtka (piana z białek sprawi, że pasztet będzie bardziej puszysty).
  5. Wyrobić na jednolitą masę.
  6. Przełożyc do blaszanej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
  7. Piec ok. 1 godziny w 180 st. C.

Twoje notatki







Strona przepisu: www.grasmakow.pl/potrawa/231,pasztet-miesny