Włącz/Wyłącz zdjęcie

Kurczak w złotej skórce

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 15-30 min.

Czas oczekiwania: 1,5-2 h

Kraj: Włochy

Rodzaj dania: dania główne

Liczba odwiedzin: 152080

Zapamiętało na koncie: 0

Artykuły z przepisem: 0

Kurczak w złotej skórce

Składniki

  • pierś kurczaka - 400g
  • sos sojowy - 60ml
  • miód - 2 łyżeczki
  • sok z pomarańczy - 1/2 szklanki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 150g (1 szkl)

Przyprawy

  • curry - 2 łyżeczki
  • papryka słodka - 1-2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka opłukać i pokroić na kawałki o wielkości mniej więcej 4cm na 4cm.
  2. Przygotować marynatę - wymieszać sos sojowy, miód 2 łyżeczki, curry 2 łyżeczki, paprykę słodką, sok z pomarańczy 1/2 szklanki oraz łyżkę oliwy. Odłożyć do lodówki i marynować 1-2h.
  3. Po 2h wyjąć kurczaka i panierować każdy kawałek w mące. Marynatę odstawić, przyda się na koniec smażenia.
  4. Kurczaka podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni na cieniutkiej warstwie oliwy z dwóch stron.
  5. Zaraz po tym jak na kurczaku pojawi się skórka (mięso w środku powinno być jeszcze surowe) należy na patelnię dodać pozostałą marynatę.
  6. Całość smażyć jeszcze kilka minut (2-3 min). Kurczaka nie można przesmażyć.
  7. Podawać z ryżem lub jogurtem.

Twoje notatki







Strona przepisu: www.grasmakow.pl/potrawa/468,kurczak-w-zlotej-skorce