Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Ten przepis polecany jest przez szefa kuchni - to przysmak Gry Smaków.


Sprawdź inny polecany przez postać przepis

Małże w skorupkach z białym winem



Dodane przez: GraSmaków.pl

Liczba porcji: 5

Czas przygotowania: 30-45 min.


Składniki

  • małże w skorupkach - 500g
  • czosnek - ząbek - 3 szt
  • papryczka chili czerwona - 1 szt
  • wino białe półwytrawne - 150ml
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • marchew - 200g
  • cebula - 2 szt
  • cytryna - 1 szt

Przyprawy

  • kolendra natka
  • pietruszka natka
  • sól
  • pieprz
rozyczki

Przygotowanie

  1. Małże dokładnie wypłukać w wodzie, miskę z małżami zalać wodą i odstawić na 2h, wybrać tylko te małże które są zamknięte.
  2. Do głębokiej patelni dodać oliwę i podgrzać, następnie dodać pokrojoną papryczkę chilli, cebulę i chwilę smażyć.
  3. Gdy patelnia będzie już rozgrzana dodać małże i startą marchewkę, dusić pod przykryciem około 15 min, aż małże się otworzą.
  4. Na koniec dodać natkę pietruszki, kolendrę, sól, pieprz. Małże które się nie otworzyły wyrzucić.
  5. Podawać skropione sokiem z cytryny z bagietką. Małże można jeść palcami, najłatwiej je wtedy wyciągną ze skorupki.

Dodaj do jadłospisu

Czas oczekiwania: 1,5-2 h

Kraj: Francja

Rodzaj dania: przystawka

Liczba odwiedzin: 3530

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 0

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Makiełki

Dodane przez:
liidzia
Czas: 45-60 min.

Carpaccio z łososia

Dodane przez:
Sunshine
Czas: 15-30 min.

Brak przepisu

Łosoś z serkiem

Dodane przez:
lena79
Czas: do 15 min.