Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Ten przepis polecany jest przez szefa kuchni - to przysmak Gry Smaków.


Sprawdź inny polecany przez postać przepis

Korzenne gruszki nadziewane orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem



Dodane przez: www.irvingtea.com

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 15-30 min.


Składniki

  • gruszka -4 szt
  • herbata czarna saszetki ( Irving Indian Chai Masala) - 4 szt.
  • orzechy włoskie - 200 g
  • rodzynki - 100 g
  • miód pszczeli - 50 g
  • brandy - 25 ml
  • cukier - 200 g
  • śmietanka kremowa 30% - 100 ml
  • kardamon w proszku - szczypta
  • wino białe - 250 ml
  • woda - 1 litr
rozyczki

Przygotowanie

  1. Zaparzyć herbatę w litrze wody, dodać wino, 125g cukru, łyżeczkę kardamonu, ugotować syrop.
  2. Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować w syropie ok. 5 min.
  3. Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i brandy.
  4. Gruszki wyjąć z syropu , włożyć do nich przygotowany farsz.
  5. Podawać z sosem karmelowym.

Sos karmelowy:

  1. Cukier (75g) roztopić na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, dodać śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać.

Dodaj do jadłospisu

Kraj:

Rodzaj dania: ciasta/słodycze

Liczba odwiedzin: 1249

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 0

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Ciasto marchewkowe z cynamonem

Dodane przez:
Sylwunia
Czas: 45-60 min.

Mazurek makowy

Dodane przez:
Ptaszyna
Czas: 30-45 min.

Deser krem cappucino z wiśniami

Dodane przez:
GraSmaków.pl
Czas: 15-30 min.

Brak przepisu