Grasmakow.pl

Układaj, planuj, gotuj razem z Grasmaków.pl

Ten przepis poleca Ci Fitnella - to danie lekkie i zdrowe.


Sprawdź inny polecany przez postać przepis

Bakłażan po indyjsku



Dodane przez: GraSmaków.pl

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30-45 min.


Składniki

  • bakłażany - 500g (2 szt. średniej wielkości)
  • pomidory w puszcze - 400g (1 puszka)
  • imbir, korzeń - 2cm
  • czosnek - 4 ząbki
  • olej - pół szklanki

Przyprawy

  • kolendra mielona - 1/2 łyżeczki
  • kurkuma - 1/4 łyżeczki
  • pieprz cayenne - 1/3 łyżeczki
  • sól
miejsce na reklame - obszar 5

Przygotowanie

  1. Bakłażana pokroić na duże kawałki, włożyć do sitka i posypać solą.
  2. Odstawić na ok. 40 min.
  3. Następnie wypłukać, osuszyć na papierowym ręczniku.
  4. Wyciśnięty czosnek i starty imbir zmiksować z 1/3 pomidorów na puree.
  5. Do puree dodać kolendrę, kurkumę, pieprz cayenne i sól. Wymieszać.
  6. Kawałki bakłażana smażyć porcjami na średnim ogniu na rozgrzanym oleju aż zarumieni się po obu stronach.
  7. Każdą porcję przekładać do sitka i odsączać z nadmiaru tłuszczu.
  8. Na patelni uzupełnic tłuszcz i smażyć kolejne porcje.
  9. Puree z pomidorów czosnku i imbiru włozyć do garnka, podgrzać, dodać bakłażana i dusić ok 10 min.

 

Komentarz autora

Danie dobre również na zimno.

Dodaj do jadłospisu

Kraj: Indie

Rodzaj dania: przystawka

Liczba odwiedzin: 3545

Zapamiętało na koncie: 0 osób

Artykuły z przepisem: 0

Twój komentarz




Podobne dania Najlepiej podawać zInne dania tej kuchni

Wątróbka zapiekana z owocami i boczkiem

Dodane przez:
Pyza
Czas: 30-45 min.

Jajka faszerowane

Dodane przez:
Sunshine
Czas: do 15 min.

Brak przepisu

Bakłażan po indyjsku

Dodane przez:
Ptaszyna
Czas: 30-45 min.